„Гаспром“: Успешно окончана прва лицитација гаса

11-09-2015 10:43:55 | | / vostok.rs |


Првa аукција гаса икада спроведeна од стране компанија „Гаспром“ и „Гаспром експорт“ од 7. до 10. септембра успешно је завршена. Корпорација је остварила све своје циљеве, утврђене током припреме и реализације аукције. Нови механизам продаје је тестиран како би допунио постојећи систем дугорочних уговора.

Компанија је потписала преко 40 уговора са 15 клијената за укупну запремину од преко милијарде кубних метара гаса. То је више од једне трећине запремине првобитно понуђене од стране компаније.

Резултати лицитације су још једном потврдили исправност политике „Гаспрома“, која је заснована на образовању такозваних хибридних цена — упоређивању цена нафтних деривата и нафтних чворишта.

„Задовољни смо резултатима лицитације. Успели смо да продамо додатне количине гаса ка нашем најзначајнијем немачком правцу, зарадили смо додатни приход и стекли драгоцено искуство“, рекао је заменик председника Одбора за управљање Александар Медведев.

„’Гаспром‘ је успешно остварио циљ тестирања новог механизма продаје на европском тржишту. Сада ће анализирати резултате и видети да ли ова пракса треба да се редовно користи на другим правцима снабдевања и са другим производима“, рекла је генерална директорка „Гаспром експорта“ Јелена Бурмистрова.