Руски археолози открили насеље старо 50 векова

11-09-2015 11:06:28 | | / vostok.rs |


Научници са Института за историју материјалне културе Руске академије наука су открили у древном руском граду Стара Ладога насеље из 30. века пре нове ере, објавио је у четвртак руски портал „Лента“.

„Ово неолитско насеље било је дом породице или групе од неколико десетина људи“, рекао је директор Института Владимир Лапшин.

Археолози су пронашли на овом месту стотине фрагмената керамике и алата од силицијума.

До сада није било могуће одредити прото-етничку припадност. Једна верзија је да је група прото-финско-угарска (преци данашњих Финаца, Естонаца и Мордвина) који су били ловци и риболовци.

Раније ископине у Старој Ладоги датирају из шестог и седмог века, а овај, најстарији, омогућиће боље разумевање праисторије у региону.

Стара Ладога се помиње у руским хроникама као град словенских и финских племена и престоница Краљевине (вероватно скандинавског) кнеза Рјурика.

Рјурик, дошавши у Стару Ладогу 862. године учинио је својом престоницом. Владао је до смрти 869. године. Ожењен је био са Ефандом и био је зачетник руске владарске династије, која је након смрти Рјурика седиште пренела у Кијев, одатле и име Kијевска Русија, која је постојала непрекидно до монголске инвазије 1240. године.