Палестинска застава испред седишта УН-а

11-09-2015 11:21:36 | | / vostok.rs |


Великом већином гласова Генерална скупштина УН прихватила је палестински предлог резолуције да се палестинска и застава Свете столице подигну у седишту и канцеларијама те светске организације, јавиле су агенције.

Заставе држава које нису чланице Уједињених нација, али имају статус посматрача у тој светској организацији, могу да буду подигнуте у седишту и канцеларијама УН. Документ који је усвојила Генерална скупштина УН понудила је на разматрање Палестина.

Документ је добио 115 гласова „за“, међу којима и глас Русије, осам држава је било против тог предлога, док је 25 држава било уздржано. Према овој резолуцији, заставе држава-посматрача Уједињених нација „треба да буду подигнуте у седишту и канцеларијама УН после застава држава-чланица“.

Статус државе-посматрача при Уједињеним нацијама имају Палестина и Ватикан.

У складу са резолуцијом генерални секретар УН треба да предузме неопходне мере за испуњавање одредби документа.

Документ је усвојен већином гласова. Против резолуције су гласали САД, Израел, Аустралија, Тувалу, Палау, Савезне Државе Микронезије, Маршалова острва. Међу државама које су се уздржале од гласања су Аустрија, Бугарска, Босна и Херцеговина, Кипар, Чешка, Холандија, Данска, Литванија, Летонија, Естонија, Мађарска, Норвешка, Швајцарска, Велика Британија, Словачка, Украјина и друге.