Николић и папа о избеглицама и Степинцу

11-09-2015 03:24:21 | | ТАНЈУГ, фото: © AP Photo/ Claudio Onorati/ vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас у Ватикану са папом Фрањом.

Како је саопштила прес-служба Ватикана, једна од главних тема разговора била је избегличка криза, односно положај у којем се налазе ирачке и сиријске избеглице, и указано је на неопходност да се терет кризе равномерно расподели, наведено је у саопштењу председничког кабинета.

Италијанска агенција АНСА је пренела да је разговор папе и Николића трајао 35 минута, као и да је Николић папи уручио примерак „Душановог законика“ и илустровану монографију о србским манастирима на Косову.

Теме разговора су биле, поред избегличке кризе, и противљење Србије пријему такозване „Републике Косово“ у Унеско, и формирање мешовите комисије Српске православне цркве и Римокатоличке цркве, која би се бавила разматрањем историјских чињеница из периода Другог светског рата и улоге кардинала Алојзија Степинца у Независној држави Хрватској.

Прес-служба председника Србије је раније најавила да ће Николић током посете уручити Орден Републике Србије на ленти кардиналу Пјетру Паролину, државном секретару Свете столице, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између две државе.