Руски научници открили два древна арктичка континента

12-09-2015 10:48:53 | | / vostok.rs |


Арктик није само познат по великим хладним сантама леда, поларним медведима и моржевима, већ и по својој богатој историји. Како се испоставило, некада давно постојао је древни континент који се звао Арктида, а заузимао је светске најсеверније географске ширине пре скоро милијарду година.

Занимљива чињеница је да се формирана Арктида распала пре око 750 милиона година, да би се после 500 милиона година континент поново саставио, открили су руски научници са Новосибирског Стејт универзитета (НСУ).



„У геолошкој историји фрагменти данашње арктичке плоче сачињавали су једну целину, формирајући континент који се распао и поново формирао структуру модерног Арктика.“

Наш задатак је био да повратимо структуру арктичког палео-континента, историју његовог развоја и пропадања, као и теорију о привлачењу континената“, рекао је Николај Матушкин, декан Института нафтне геологије и геофизике Руске академије наука на НСУ.



Руски научници сумирали су палео-магнетне податке који су прикупљани 20 година за време истраживања Арктика. Затим, користећи методу познату као палео-магнетна анализа, истраживачи су успели да проуче положај Земљине коре и како се она померала у прошлости.

Tо значи да је модеран Арктик заправо трећа верзија континента.

У овом тренутку, Арктик је постао цењена награда за околне земаље, укључујући Русију, Канаду, САД, Данску (Гренланд) и Норвешку. Верује се да арктичка плоча садржи огромна налазишта нафте и природног гаса.