Амерички амбасадор поставио нове задатке Србији

12-09-2015 08:20:13 | | / vostok.rs |


Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби оценио је поводом пресуда за паљење амбасада САД, Немачке и Хрватске за време протеста у вези са проглашењем независности Косова 2008. године, да у овом случају има још посла да се уради.

„Сматрамо да можда постоје одговорни који су утицали на то да полиција напусти заштиту амбасада САД, Немачке и Хрватске“, рекао је Кирби новинарима у Црвеном крстом Србије, после акције добровољног давања крви на 14. годишњицу напада на Светски трговински центар у Њујорку.

Он је навео да предстоји још рада на овом случају да се коначно закључи ово правосудно питање.

„Свакако смо увек задовољни када видимо да правосудни систем функционише, да се доносе одлуке о томе да ли је неко крив или не на основу процедура и система рада самог правосуђа“, рекао је амерички амбасадор.

Виши суд у Београду осудио је у среду деветоро оптужених за паљење амбасада 2008. године после митинга „Косово је Србија“ на условне казне затвора од пет до 10 месеци, а двоје ослободио оптужбе.

Говорећи о случају браће Битићи, америчких држављана убијених у Србији 1999. године, амбасадор је рекао да правда треба да буде задовољена за све жртве сукоба из времена 90-тих година прошлог века са простора бивше СФРЈ.

У случају Битићи се „ради о правди, а не само о три америчка грађанина“, рекао је Кирби, додајући да посета премијера Вучића Сребреници поводом 20. годишњице геноцида „говори о томе да су све жртве једнаке и да све породице тих жртава захтевају исту ствар, а то је правда“.

Кирби је рекао и да ће случај Битићи бити и једна од тема предстојећих разговора Вучића са америчким званичницима током посете САД, али да ће се разговарати и о европској будућности Србије.

Факти