Путин: Прикључење Донбаса Русији није питање које се решава на улици

12-09-2015 02:10:43 | | / vostok.rs |


У Донбасу се последњих недеља све више диже талас захтева да се две републике - Доњецка и Луганска - прикључе Русији.

Замољен за коментар тим поводом, Владимир Путин је упозорио да је то „озбиљно питање које се тиче судбина људи“. И једно од оних која се не решавају на улици.

Председник Руске Федерације додатно је акцентовао и политички прецизирао:

„Ми смо и душом и срцем са Донбасом. Понављам: на жалост, таква питања се не решавају на улици. Јер, то су питања која се тичу судбине целе Русије и људи који живе у Донбасу“.

Коментаришући садашњу ситуацију на истоку Украјине, Владимир Путин је нагласио да не постоји алтернатива Минском споразуму, мада се може размислити о померању рокова за његову реализацију.

„Ето, господин Кучма је говорио о томе да не успевају све да ураде. У принципу, може се размислити о неком померању рокова, али је боље тежити да се све реализује у року. Добро је да је данас престало отварање ватре од стране оружаних снага Украјине и Народне војске у Донбасу. Мислим да је то сада најважније“, рекао је Путин.

„Што се тиче реализације Минског споразума — друге алтернативе, по мом мишљењу, нема. И што је најважније, потребно је да се успостави директан контакт кијевских власти и власти република Доњецке и Луганске, како би се реализовао Мински споразум“, рекао је председник. Он је подсетио да је у договору наведено и усвајање измене и допуне Устава и закона о локалним изборима.

Он је нагласио да треба да буде донет и закон о амнестији.

„Како се може преговарати са људима који се налазе под кривичном истрагом? И на крају, потребно је напокон ставити на снагу закон о посебном статусу ових територија, који је Рада раније усвојила. То су све кључни елементи политичког решења“, додао је руски председник.