Србија би могла да постане спона између РПЦ и Ватикана

13-09-2015 08:39:27 | | / vostok.rs |


Улога Србије је да буде ослонац мира, стабилности и развоја на Балкану и спремна је да предводи све који желе да успоставе трајни мир, изјавио је председник Србије Томислав Николић.

„Свака добра идеја и жеља да остваримо напредак и склопимо трајни мир имаће у Србији ослонац и Србија је спремна да предводи оне који у томе желе да учествују“, рекао је Николић за италијанску телевизију „Нова“, током боравка у Риму, где је разговарао са папом Фрањом.

Николић је рекао да је Србија спона Русије и ЕУ, као и Кине и ЕУ, те да би могла да буде и спона између Руске православне цркве и Римокатоличке цркве.

Према његовим речима, улога Србије је да буде ослонац мира, стабилности и развоја на Балкану и лидер држава у региону које још нису ушле у ЕУ.

Наводећи да је Србија земља у којој никад није било верских сукоба, Николић је рекао да би требало наћи прави начин да се оствари најбоља могућа сарадња између православаца, католика и муслимана.

Говорећи о ситуацији са мигрантима, Николић је рекао да је Србија у врло осетљивој позицији, јер мигранти, чије су дестинације државе Западне Европе, желе да прођу кроз нашу земљу, али да се због „спорости Европе да их прихвати и због тога што код неких држава не постоји никаква жеља да то учине“, дуго задржавају у Србији и њихов број је све већи. Србија се, оценио је председник, уз Италију и Грчку полако сврстава у државе које су најугроженије огромним бројем мигранта.

„Србија има хуман однос према њима и папа Фрања је исказао велику захвалност Србији на томе што у њима види људска бића која иду само тражећи безбедност, сигурност, живот“, рекао је Николић.

Он је додао да је потребна широка акција целе ЕУ како би се избеглице безбедно сместиле, а потом и уклонили узроци због којих су и напустили своје домове.

Николић је за италијанску телевизију говорио и о питању проглашења кардинала Алојзија Степинца за свеца, наводећи да је папа предложио формирање комисије, која би коначно утврдила шта се дешавало за време Другог светског рата на територији данашње Хрватске.

„У разговору сам отворено рекао да постоје две улоге кардинала Степинца, за време и после рата“, рекао је Николић.

Председник је пренео да је папа рекао да је његова жеља да онај кога Римокатоличка црква или СПЦ прогласи за свеца, буде прихватљив као светац за све народе који живе на тој територији, посебно за хришћане.

„Та комисија би требало да озбиљно, систематски уради свој посао и да покуша да пронађе решење којим бисмо сви били задовољни, или сви незадовољни“, рекао је Николић.

Он је истакао и да је његова искрена жеља да папа Фрања посети Србију, али је додао да не жели да инсистира на томе без става СПЦ која је, како је навео, са радошћу прихватила предлог папе о оснивању комисије и која очекује да односи између две цркве крену на боље.