Русија ће наставити да испоручује оружје Сирији

14-09-2015 08:28:22 | | / vostok.rs |


Русија ће и даље пружати војно-техничку помоћ сиријском руководству у борби против тероризма, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Наравно, испоруке су биле, трају и наставиће се. Њих неизбежно прате руски специјалисти који помажу да се у функцију стави одговарајућа опрема и да се обучи сиријски војници да користе то наоружање. Ту нема никаквих тајни“, рекао је Лавров руском „Првом каналу“.

Према речима министра, Москва је саопштила да ће помагати сиријском руководству као што помаже Ираку и руководству других земаља које се суочавају са терористичким претњама.

„Нашој војно-техничкој сарадњи управо су то циљеви“, нагласио је Лавров.

Лавров сматра да акције међународне коалиције против Исламске државе бацају сумњу на то да су оне заиста у складу са објављеним циљевима.

„Када анализирате рад авијација земаља које улазе у коалицију ствара се чудан утисак. Некад се поткрада мисао да осим наведеног циља — борбе са Исламском државом — постоји ту још нешто у задацима ове коалиције“, рекао је Лавров.

„Неке наше колеге из земаља које улазе у коалицију говоре да они некад имају информације где се конкретно и на којим положајима налазе ове или оне јединице ИД, а да командант коалиције, а командант су наравно САД, не даје одобрење за гађање“, додао је шеф спољно-политичког ресора.