Европске земље повлаче златне резерве из САД

14-09-2015 09:26:53 | | / vostok.rs |


Количина злата у Федералној резервној банци у Њујорку најмања је за последњих неколико деценија, јер стране Централне банке повлаче своје залихе.

Прва земља која је затражила да јој се врати део златних полуга била је Немачка. За њом је уследила Холандија, а у мају ове године и Аустрија. Председник Института „Лудвиг фон Мизес", економиста Лу Роквел сматра да ће се повлачење злата из Федералне резервне банке добро одразити на светску економију.

„Федерални резервни систем САД и присталице економске политике ове службе рећи ће да злато није валута. Међутим, тада треба објаснити, зашто се у Федералној резервној банци чува толико злата, при томе, не само оног које припада САД-у, већ и другим земљама. Уз то, за империје је карактеристично било да држе злато својих колонија и зависних држава.

Одлука страних влада да повучу злато из Федералне резервне банке у Њујорку не радује Вашингтон, али је то веома важно за њихову независност. Неке се чак плаше да је део полуга нестало или да је злато могло бити заложено. Можда полуге и леже на старо место, али коме припадају то је друго питање. По мом мишљењу, потпуно је природно да Немачка и Аустрија и друге земље одлучиле да узму своје злато“, навео је он.