Шојбле: Западу је потребна сарадња са Русијом

15-09-2015 09:10:10 | | / vostok.rs |


Министар финансија Немачке Волфганг Шојбле изјавио је да је западу потребна сарадња са Русијом, на пример, у преговорима о нуклеарном програму, као и да има разлога за „критичко ревидирање“ сопственог понашања након распада СССР–а.

У интервјуу листу Frankfurter Allgemeine Zeitung Шојбле је изјавио да се понашање западних земаља према Русији у тренутку распада СССР-а „не може назвати најславнијом страницом у историји“.

„Када је Русија била слаба, Запад није требало да игра на сопствену снагу. Имагинарно јачи треба да буде великодушан према слабијим од себе. Запад има разлог за критичко ревидирање сопственог понашања“, рекао је министар.

У исто време, према његовим речима, не може се говорити да су западне земље криве за понашање Русије према Украјини.

„Канцеларка све време понавља да се нећемо враћати старим формама понашања националних држава XIX века. Ми нећемо прихватити чињеницу да је Русија у свом понашању према Украјини једнострано прекршила међународно право“, изјавио је Шојбле.

По његовом мишљењу, „руске грешке не треба да се заснивају на грешкама које Запад прави“.

„У исто време нама је потребна сарадња са Русијом. То се може видети и у случају преговора о иранском нуклеарном програму“, рекао је Шојбле.

„Ми смо увели санкције и истовремено наставили сарадњу. Не могу рећи колико времена ће бити потребно Русији да види да од Запада не долази претње и да сарадња са Западом може да донесе само корист“, рекао је министар.

„Антизападна и антиамеричка расположења“ у руском друштву немачки министар не схвата озбиљно.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут