БУКЕР ЗА 2013. ДИБИЛА 28.ГОДИШЊА НОВОЗЛАНЂАНКА ЕЛЕОНОРА КАТОН

16-10-2013 04:01:42 | | / mojenovosti.com |

Међу шест финалиста “Букера “ за 2013.,поред најмлађе,28.годишње Новозеланђанка Елеонора Катон, био је а најстарији кандидат Британац Џим Крејс (67)
Елеонора Цатон (Eleonor Katon) ,28. годишња спситаељица са Ново Зеланда , добитница је овогодишње књижевне награде “Букер “ за роман “Светила”(The Luminaries ).
Радња романа се дешава 60.-их година XX века; дошавши да потражи срећу на златном песку Новог Зеланда ,главни јунак упада у центар сложено исплетене мреже интрига и преступа.Сама ауторка је своје дело оквалификовала као “викторијански роман”.
Жири је подсетио у својој одлуци да су “Светила” најдужи роман у целој историји “Букера”, а то је ни мање ни више него пуних 46 година колико се ово престижно признање светског значаја додељује.

Роман славодобиник има равно 832 странице које се читају у једном даху, без обзира на сложену структуираност дела .

Критика је такође високо оценила снажну изражајност и сугестивност описа света лова на новац у којему жеђ за профитом доводи до губљења свих моралних скрупула и И “маратонци профита “ трче по лешевима.

Чланови жирија су признали да такву дубину понирања у психу књижевних јунака и једно такво потресно прозно штиво као што је роман “Светила” нико није могао очекивати од тако младе ауторке.Отуда је мало ко Елеонору Катон укључивао у фаворире, и до последњег часа се није веровало да млада Новозеланђанка може обићи такве мајсторе као што су рецимо Џим Крејс и Колм Тојбин.

Букер за 2013. славодобинтици је уручила војвоткиња Корнуолса Камила, супруга принца од Велса, Чарлса.

Светковина је одржана у Хилдхолу,култној дестинацији лондоског Ситија.
Подсећамо да је на листи финалиста Букера (Man Booker Prize) поред “Светила “ Елеоноре Катон била дела још пет аутора из Зимбабвеа,Енглеске , Канаде и Ирске, саопштено је на сајту награде.

Финалисти су постали : Ноувајолет Булавајо из Замбије за роман „Потребна су нам нова имена „(НоВиолет Булаwаyо: Wе Неед Неw Намес),Новозеланђанка Елеонора Катон: „Светила“ (Елеонор Цатон: Тхе Луминариес),Британац Џим Крејс: “Летина „(Јим Цраце: Харвстер),Џумпа Лахири, рођен у Великој Бротнаији у породици досељеној из Индије: “У низини „(Јумпа Лахири: Тхе Лоwлнанд),канадско-америчка списатељица Рут Озаки : “Бајка о постању (Рутх Озеки: А Тале фор тхе Тиме Беинг) и Ирац Колм Тојбин: “Мерини завети „(Цлем Тоибен : Тхе Тестамент оф Марy).

Као што је приметиоо председник жирија ,Роберт Макфарлејн, писац и научник са Кембриџа, ужи избор би могао моментано изазвати чуђење због свог“ глобалног обухвата „.Осим географије и времена (од библијског Блиског Истока до савременог Зимбабвеа , кроз Енглеску XVIII века , Нови Зеланд XИX века, Индију 1960.-их година и савремени Токио), варирају и обими романа: од „Светила“ са 832 стране до „Мериног завета „ са 104 .

Најстарији финалсита је 67.годишњи Џим Крејс , а најмлађа претеденткиња на нагарду „Букер „ је 28. годишња Новозеланђанка Елеонора Катон која је досад успела написати чак две књиге.

Британац Крејс и Ирац Тојбин и траније су номиновани за „Букера“, а књиге Тојбина чак су два пута улазили у ужи избор.Булавајо је била финалисткиња престижне награде англојезичких писаца за дебитансткси роман.

Финалисте је одбарао петочлани жири међу 151 претендента номинованих за ову годину, а име победника биће саопшено 15. октобра.

Подсећамо да је награрда „Букер „ установљена 1968.г. и од тада се додељује сваке године за најбоље прозно дело које су на енглеском језику написали држављани Енглеске , Ирске или неке земље чланице британског Комонвелта. Победник добија наргаду у износу од 50 хиљада фунти, а осим тога сви финалистима , укључујући и победнику, попуњава се чек на 2,5 хиљаде фунти , а уручује им се и специјално издање књиге.
Први пут је награда „Букер „ додељена 1969.Четири њена добитника-Виљем Голдинг,Надим Гордимер , Видиалхар Најпол и Џон Кутзе , касније су постали лауретаи Нобелове награде за књижевност.
Жири који се именује сваке године традиционално у свој састав укључује водеће књижевне историчаре и теоретичаре,представнике науке и познате друштевене личности.

За 2012. годину награду „Букер „ по други пут је добила британска списатељица Хилари Мантел која је ово високо књижевно признање добила и 2009.Тада је ова шездесетогодишња ауторка постала прва жена и први витез књижевности којему је ова награда два пута додељена .

Бранко Ракочевић