Дошло је време да свет започне процес „деамериканизације”

16-10-2013 04:09:21 | | Факти/ mojenovosti.com |

ИЗ Кине почињу – додуше, још не са државног врха – да долазе процене каквих досад није било: да је буџетска криза у САД одлична могућност за друге земље да одбаце америчку хегемонију и да свет приступи процесу „деамериканизације”.

„Неопходно је успоставити такав светски поредак у којем би се једнако уважавали и бранили кључни интереси свих земаља у свету, без обзира на њихову величину или утицај” - објавила је државна информативна агенција Синхуа.

Утицајна агенција је истовремено оценила да је управо сада право време да се приступи изградњи деамериканизованог света док су амерички либерали и конзервативци заузети отклањањем последица буџетске кризе.

Говорећи о могућем банкроту САД, Синхуа је оценила да су америчке међупартијске поделе довеле у опасност велику доларску имовину других држава.

„Уместо да буде свестан одговорности коју му намеће улога суперсиле, Вашингтон злоупотребљава свој статус, уносећи у свет све више хаоса” - закључила је Синхуа, уз наглашавање да је неопходно изабрати нову светску резервну валуту која ће морати да замени амерички долар.

Притом је нагласила да земље у развоју морају да добију више утицаја у водећим финансијским институцијама као што су ММФ и Светска банка.