Стижу најтоплије године на Земљи

15-09-2015 09:43:05 | | / vostok.rs |


Наредне две године могле би бити најтоплије икад забележене у свету, наводи се у истраживању Метеоролошке службе Велике Британије.

Климатске промене могле би да се дешавају под утицајем повећања емисије гасова и утицаја природних кретања, упозоравају стручњаци.

Они очекују да ће феномен Ел Нињо на Пацифику утицати на укупно загревање у свету.

Климатолози такође предвиђају да би лета у Европи могла бити хладнија, док се остатак света загрева. Научници су потврдили да је температура на Земљи ове године на рекордном нивоу, преноси Би-Би-Си.

„Знамо да природне околности сваке године доприносе глобалним температурама, али изузетно високе температуре ове године указују на људски утицај, односно повећану емисију угљен-диоксида“, каже директор Центра Хедли Метеоролошке службе, професор Стивен Белчер.

Постоји вероватноћа да ће наредна година имати сличне температуре, што показује да клима наставља да се мења, додао је он.

Професор Универзитета Рединг Рован Сатон је навео да ће наредне године бити међу најтоплијим које су икада забележене, само ако буде постојала и велика вулканска ерупција.

„Ово није случајност. Видимо последице енергије која се стално гомила у атмосфери, земаљским океанима, а проузрокована је повећањем угљен-диоксида“, рекао је он.