ИЗ ШКОЛА У УКРАЈИНИ ИЗБАЦУЈУ НЕПОДОБНЕ КЊИГЕ

16-10-2013 07:39:18 | | / mojenovosti.com |

Енциклопедије, речнике,од детињства позната дела руских и светских писаца, ученици украјинских школа трпају у кутије и одосе у подрум како би их спасили од уништења. Бар неко време. Док не стигну прве ферије, а с њима и наредбе о егзекуцији књига, доната на надлежном месту.

А надлежно место на коме се припермају ломаче за књге школских библиотека у Украјини је Министарство просвете ове земље која се припрема да крене европским путевима, и то нигде друго неги правац у Европску унију.

У склопу мера „европеизације и модернизације свега постојећег „ то Министарство је наредило да се ни под каквим изговором не сме даље наћи ниједна једина књига ни у једном кутку украјинскоих школа, а особито не у билиотеци, ђачкој или наставничкој, а која нема „спроводницу“ на списку које је оно само прописало.

По строго поверљивом указу Министарства образовања Украјине које су добили директори школа, масовно спаљивање „непрепоручених“ књига треба обавити за време школских ферија, зимских или летњих, зависно од „количине објеката које треба да буду подвргнути ватреном третману „, и то далеко од очију ученика, њихових родитеља и других грађана који се згражавају овим варварским чином.

У време ферија, књиге у кутијама које су ђаци однели у подрумска склоништа не би имао ко да чува,па би пут до ломаче неподобне Шекспирове трагедије „Ромео и Јулија“ и Сент-Егзиперијевог „Малог принца „, који се такође нису нашли на списку министровог помиловаља, био брз, ефикасан и плодотворан.

Вапај школских библиотекара из земље Тараса Шевченка далеко се чује. Специјални егзекутри књига из украјинског минпроса претресају не само полице школских библиоетка,него захтевају од свих наставника да отворе своје касете и фијоке, како би и тамо све претражили и проверили има ли која књига, а да није на министровом списку. Ако специјалној комисији не отовре ладице, наставницима прете откази.
Настацници су сагласни да се растерете старих уџбеника за различите предмете из својих ормара,али не и уметничке литертуре. Они,међутим, одбијају да отписане уџбенике замене новим приручницима који одоговарју новом наставном плану и прогарму, али још нису добили одобрење Министарстава. Не прихватају такође ни да из својих кабинета избаце тематску стручну литературу која им помаже за припрему наставе и ваннаставних активности.

Уместо закључка о овим „мерама европеизације" минпроса Украјине, требало би подсетити на једно опште место са списка задатака свих библиотека света, па и украјинских школских библиотека :развијати љубав према читаљу и упознавање с богатством светске књижевности...
Уколико се, наравно, друкчије не нареди.

А министар просвете Украјине је баш друкчије наредио и шкослке билиотеке по другим мерилима уредио и средио. Или ће то ускоро учинити.

Бранко Ракочевић