Смрт, сиромаштво, сукоби и избеглице - производи САД и НАТО

15-09-2015 05:12:58 | | / vostok.rs |


Смрт, сиромаштво и верски мотивисани масакри које су изазвале САД и војне интервенције НАТО-а на Блиском истоку и шире, довели су до незапамћеног прилива избеглица, који се једино може зауставити ако се „несмотрени“ страни војни ангажмани приведу крају, пише „Дојче виртшафтс нахритен“.

Последњи талас избеглица долази првенствено из земаља разорених ратом у последње две деценије, укључујући бившу Југославију, Авганистан, Ирак, Сирију, Етиопију и Сомалију.


„То говори да су илегалне војне интервенције које су извршиле САД или њени савезници одржане у готово свим горе наведеним државама. Ово сугерише да су ови ратови кључни разлог ових масовних миграција. Ти ратови су произвели смрт, сиромаштво, анархију, распад друштава, верски мотивисане масакре и егзодусе“, истакао је немачки медиј.

Прилив избеглица шокирао је званичнике многих европских земаља због чега спроводе брзе реакције као што је увођење граничне контроле или грађење ограда. Према немачким медијима, ове мере неће помоћи.

„Можемо да покушамо да изградимо зидове како би одбранили наше богатство. Али на дуге стазе ови зидови неће спречити милионе људи да илегално уђу у наше земље“, наводи се у публикацији.

Решење лежи у суочавању са узроком проблема.

„Они, који желе да зауставе масовне миграције, треба да спрече несмотрене и непромишљене стране војне интервенције“, пишу немачки медији.

„Они такође морају променити војне савезе попут НАТО-а и од њих направити чисто одбрамбене блокове“, додао је „Дојче виртшафтс нахритен“.