Почиње заседање Генералне скупштине УН

15-09-2015 05:20:44 | | / vostok.rs |


Данас ће у седишту УН у Њујорку у 15.00 (21.00 по средњоевропском времену) почети 70. заседање Генералне скупштине. Председник скупштине у јубиларној години биће представник Данске Могенс Лукетофт. Седница ће бити отворена минутом ћутања, а након тога ће се усагласити питања и утврдити дневни ред.

УН ће разматрати широк круг питања. Она ће бити подељена у неколико блокова као што су помоћ економском расту и подршка миру и безбедности, а посебно ће се разговарати о разоружавању. На Скупштини ће бити речи и о многим другим питањима, укључујући ликвидацију расизма, борбу против трговине наркотицима, развој људских права.

Статус посматрача на Генералној скупштини могао би да добије Евроазијски економски савез. Са таквим предлогом изашли су Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија.

На разматрање у ГС УН могло би бити изнесено и питање стварања међународног трибунала за пад малезијског ’боинга‘ на територији Украјине. У овом тренутку ово питање се не налази на дневном реду, али би оно по хитном поступку могло да буде унесено на разматрање уколико за то гласа већина представника присутних чланица ГС.

У периоду од 28. септембра до 3. октобра у Генералној скупштини биће одржана општеполитичка дискусија високог нивоа. У њој ће према прелиминарним информацијама учествовати око 90 држава, укључујући председника Русије Владимира Путина.

У Кремљу су саопштили да ће се Путин у свом говору дотаћи „кључних аспеката међународне агенде, укључујући питања која се тичу заједничких напора за борбу против тероризма“.