ЕНЦИКЛОПЕДИЈА РУСКЕ АВАНГАРДЕ НА ИЗЛОЖБИ У МОСКВИ

17-10-2013 11:28:50 | | / mojenovosti.com |

У среду, 16.октобра у Третјаковској галерији у Москви, у којој је на сталној поставци изложено једно од најпозантијих дела авангардног сликарства у свету, „Црни кавдрат „ Казимира Маљевича, представљена је тротомна „Енциклопедија руске авангарде „ у којој је први пут систематизована историја и теорија авангардног стила од 1907. до 1932.г.,саопштава се на сајту Галерије.

Спорови о наслеђу руске авангарде и после 100 године не јењавају

На конфернцији за медије одржаној поводом овог значајног ликовног догађаја, Ирина Лебедева,директорка Третјаковске галерије је рекла:

„Иако је прошло сто гоина, до данашњег дана се настављају спорови о наслеђу руске авангарде, која је масовној ликовној публици остала недовољно позната.

Приредили смо у Третјаковској изложбу Маљевича 1989., а након ње су уследиле поставке Татлина,Кандинског, Попове.И тада су то били прави догађаји-сви су слушали о тим сликарима чији се радови чувају у депоима и нису сви имали прилике, да их виде, чак ни истраживачи.“

По њеним речима, ова поставка ће привући пажњу и зато „што је забрањено воће најслађе“.

Директорка Третјаковске галерије, која важи за једог од водећих специјалиста за руску авангарду, је даље наставила:

„ Наступило је време дуготрајног, осмишљеног рада на изучавању сачуваног масивног материјала који је везан са стваралаштвом тих сликара.

Сада почиње друга етапа –период нашег осмишљавања, изучаваља и систематизовања , која треба да доведе до дубоког и озбиљног схватања и разумевања шта се тада догађало и чиме се то утицало на дањи развој уметности. “

Енциклопедија обухвта све ликовне жанрове:сликарство, графику,скулптуту, архитектуру, фотографију, тетар

Три тома „ Енциклопедије руске авангарде“ обухватају све ликовне жанрове: сликарство, графику, фотографију,скулптуру, архитектуру и позориште.

Уникалност Енциклопедије, наглашавају њени творци, састоји се у великом обиму спроведених научних истраживања. Њени аутори, Василиј Ракитин и Андреј Сарабјанов, радили су на овом пројекту дуже од 12 година.

Више од хиљаду и по слика и графика из галерија, музеја и приватних збирки прати око хиљаду студија из пера преко 200 аутура

У Енциклопедији је прдстављено више од хиљаду и по сликарских и графичкох радова из збирки Третјаковске галерије, Руског и других музеја, као и из приватних колекција.

Сликарске радове прати више од хиљаду студија из пера преко 200 аутора, међу којима су сарадници музеја и архива, као и власници приватних збирки и архива.

Ускоро ће Енциклопедија доспети у главне руске библиотеке као и у престижне књижаре,међу кјима су „Московски дом књиге „ и „Библио глобус „

„Енциклопедија руске авангарде „у издању Global Expert and Service Team, биће представљена и на Међунардном сајму интелектуалне литературе non/fiction која ће бити одржана од 27. новембра до 1. децембра ове године у Москви.