Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Мајкл Мур:

Мајкл Мур:

15-09-2015 09:44:19 | | / vostok.rs |


Амерички редитељ Мајкл Мур је снимио нови документарни филм под називом
„Where to Invade Next“ (Где напасти поново) у којем поново критукује државно руководство САД.

Индустрија оружја је оно што Мајкл Мур критикује у новом филму „Where to Invade Next“, који ће имати премијеру за неколико дана на филмском фестивалу у Торонту. Подсетимо, да је његов претходни докуметрарац „Фаренхајт 9/11“ добио Златну палму и зарадио највише новцa у историји документарних филмова.

Његов најпознатији документарац „Фаренхајт 9/11“ критиковао је тадашњу администрацију Џорџа Буша и „рат против тероризма“, који је почео након терористичког напада 11. септембра 2001. Он је критиковао и медије због извештавања приликом инвазије на Ирак.

Мур привлачи пажну јавности, не само својим филмовима, него и изјавама.

„Снајперисти нису хероји, како сматра већина у јавности, они су кукавице“, изјавио је када је почетком године изашао филм Клинта Иствуда „Амерички снајпериста“.

Говорио је и да је америчка нација настала на геноциду, а изграђена на леђима робова.

"Поклали смо се међусобно у грађанском рату и настрадало је 600.000 људи. Припитомили смо Дивљи запад револвером. Силујемо и тучемо наше жене без милости и у запањујућем броју - на свака три сата једна жена је убијена, на свака три минута је силована, а на сваких 15 секунди пребијена" указао је Мур.



Окосница његових критика је у америчкој самозаљубљености, ароганцији и убијању широм света.

"Ми смо земља чије вође званично санкционишу насиље, а у исто време спроводе насилне акте да би постигли често неморалан циљ. Ми изводимо инвазије на земље које нас нису напале. Ми тренутно користимо беспилотне летелице у неколико земаља, често убијајући цивиле", каже он, додајући да то раде зато што им се може.

"Постоји ниво ароганције у, иначе, пријатељском америчком духу. Варамо себе да има нечег изузетног у нама што нас дели од свих оних 'других' земаља. Убеђени смо да смо први у свему. Верујемо да имамо највећу демократију, али имамо мањи одзив на изборима од било које западне демократије".