Велики рат у Украјини, а не више у Донбасу, букнуће у лето 2016. године

16-09-2015 08:24:12 | | / vostok.rs |


Доњецка Република све видљивије - и систематично - заокружује своју државност.

Данас је почела да ради њена војна академија, а одржана је и свечаност повезана поводом почетка обуке и школовања прве генерације њених питомаца.

Њима, а и њиховим родитељима, обратио се председник ДНР Александар Захарченко, рекавши:

„Данас се суштински рађа наша држава.Овде, где стоје њени будући официри који ће са временом доћи на чело Оружаних снага Доњецке Републике. Ово је заиста историјски дан јер је свака држава без армије -марионета“.

Захарченко је нагласио да ДНР формира оружане снаге које ће бити у стању да „решавају сва питања“.

Многи су у ДНР и данас - иако је био свечани дан - постављали питање: хоће ли се Украјина усудити, и одлучити, да започене ратна дејства, поготово с обзиром да је већ поливина септембра прошла?

Одговор је понудио Константин Шћемелињин, писац и војни коментатор.

Ево његових основних процена и прогноза:

„Без директног одобрења из Вашингтона, земље ЕУ неће пружити војну помоћ Украјини. А то значи: ако армије ДНР и ЛНР у лето 2016. крену напред - дочекаће их слаба духом украјинска армија којој NATO неће притећи у помоћ.

Армије ДНР и ЛНР уморне су од сталног очекивања напада украјинских снага, од редовних ситних сукоба, од неодређености. А памте своје победе под Дебаљцевом, Саур-Могилом и Иловајском, па са нестрпљењем већ месецима чекају наредбу да крену у напад.

Кад дође време, и Украјина ће осетити бол који је нанела Донбасу. Њени градови, укључујући и Кијев, видеће тенкове са заставама ДНР и ЛНР на својим улицама.

Људи у Украјини, који желе победу армијама Донбаса, дочекаће тај моменат. Али, када? Када?

Ово питање узбуђује милионе људи са обе стране линије фронта. А одговор је прост: са вероватноћом од 99 одсто - велики рат ће букнути у Украјини на лето 2016. године.

Одмах да прецизирам главно: неће букнути велики рат у Донбасу, него управо - велики рат у Украјини.

Фаза грађанског рата већ је фактички завршена. Следећа фаза биће време активних битака на знатном делу територије Украјине. То значи да ће она страна која буде у тим биткама добијала - ломити противника до краја и бацити га на колена сурово и без колебања.

Иловајски котао, борбе за доњецки аеродром и друге значајније битке у Донбасу - постаће, када почну праве велике борбе, мање локалне битке почетне фазе конфликта.

Оружане снаге Новоросије не морају да маштају о заузимању Слављанска и Мариупоља. Ти градови ће им припасти као бонус после заузимања једног или неколико великих градова Украјине - Харкова, Запорожја или Одесе.

Многи неће бити спремни да поверују у овакву перспективу, тврдећи да донбаски устаници имају за то премало снага и да нису способни да воде тако велика ратна дејства. Морам, међутим, да их подсетим: устаници Донбасу увек су имали премало снага, али се редовно испостављало да у кључним моментима имају довољно и људи и оружја за победе.

Зато народ и армија ДНР и ЛНР треба да чекају и трпе до лета до 2016, без обзира на повремена заоштравања ситуације на фронту, економску блокаду и недостатак новца. Јер, долази време њихових великих победа, а донеће их лето 2016. године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут