Путин предложио заштиту израелских налазишта гаса

16-09-2015 12:33:43 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин је током тајног телефонског разговора са премијером Израела Бењамином Нетанјахуом предложио заштиту израелских гасних налазишта у Средоземном мору, пишу медији.

Како преноси DEBKAfile, Путин је предложио да Русија заштити израелска налазишта у оквиру предлога инвестиција у износу од 7 до 10 милијарди долара за експлоатацију налазишта „Левиафан“ и изградњу цевовода у Турској.

Према подацима медија, Путин је у разговору са Нетанјахуом прећутао о порасту војног јачања Сирије и мотивисао своје предлоге ризицима за напад на „Левиафан“ од стране Сирије, Ирана или милитаната из терористичке организације „Хезболах“. У исто време, велике инвестиције од стране Русије, како тврде медији позивајући се на речи Путина, створили би овај предлог руским што би додатно обезбедило његове акције од стране Сирије Сирије или „Хезболаха“, чак и ако оно припада Израелу.

Низ медија тврде да је Русија већ проводила у Средоземном мору војно-поморске вежбе, као и пребацивање у регион додатних војних снага. На такав начин, како се тврди, дајући Нетанјахуу предлог о заштити средоземних налазишта Путин је знао, имајући у виду садашњу ситуацију у Сирији и Ирану, они неће желети да науде руским интересима.

Нетанјаху, између осталог, није потврдио да ће бити размотрен овај споразум са Русијом. Како се саопштава, премијер Израел се колеба јер не жели да изазива незадовољство САД и компаније „Нобл енерџи“, која поседује 36,66 одсто конзорцијума који контролише „Левиафан“.