Румунија и Мађарска „заратиле“ због ограде

16-09-2015 05:46:59 | | / vostok.rs |


Амбасада Румуније у Будимпешти затражила је састанак у Министарству спољњих послова Мађарске како би саопштила своје противљење плановима Мађарске да подигне ограду према Румунији.

Такође, Амбасада Румуније тражи и додатна објашњења за такве планове, саопштило је Министарство спољњих послова Румуније.

У Будимпешти, министар спољњих послова Мађарске Петер Сијарто је јутрос оштро осудио примедбе румунског премијера Виктора Понте који је рекао да „мађарски политичари нису ништа бољи од сиријских и либанских, а чији држављани беже из земље“.

„Виктор Понта је јуче изгубио самоконтролу и његове неразумне изјаве увредиле су читаву Мађарску. Цивилизовани европски политичари не користе тако оштре клевете. Његове примедбе имају само једно објашњење, а то је да је он потпуно изгубио упориште у румунској унутрашњој политици“, каже се у саопштењу.

Понта је синоћ на својој фејсбук страници реаговао на планове Мађарске да ограду коју је подигла према Србији прошири и на Румунију, рекавши да планови Мађарске подсећају на Европу 30–их и 40–их година прошлог века.

Понта је недавно изјавио да ће „Румунија поступати са избеглицама као са људским бићима, за разлику од мађарских суседа који их терају штаповима као стоку и који им издају бројеве“.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто окарактерисао је јуче изјаве румунског премијера као „чисте лажи“, додајући да су оне непримерене за једног лидера државе у 21. веку.

Мађарска је већ изградила 175 километара дугу жичану ограду на граници са Србијом, дуж главног правца за долазак избеглица у Европску унију.

Јуче када је и физички затворена граница са Србијом, званична Будимпешта је одлучила да изради план за постављање ограде и дуж границе са Румунијом, што је наишло на критике Букурешта.

Министарство спољњих послова Румуније саопштило је у уторак да подизање ограде између две чланице ЕУ, које су при томе и стратешки партнери, не сматра политички коректним, те да није у складу са европским духом, о чему је обавештена мађарска страна, навео је Ројтерс.