Наришкин: Монголија гостољубивија од Финске

16-09-2015 12:53:29 | | / vostok.rs |


Парламентарна скупштина ОЕБС-а чини све што може да се не ограничава учешће делегација појединих земаља у њеном раду, рекао је новинарима шеф тог тела Илка Канерва након сусрета са шефом руске делегације, председником Државне думе Сергејом Наришкином у оквиру јесење сесије у Улан Батору.

Претходна седница Парламентарне скупштине ОЕБС-а одржана је у Финској без учешћа Русије. Тада је Хелсинки одбио да дозволи улазак у земљу руским парламентарцима који су под санкцијама, а међу њима и Наришкину. Као одговор на ову одлуку делегација у пуном саставу одлучила је да не присуствује заседању. Председник Државне думе је изјавио да Русија не одустаје од учешћа у раду организације и да ће наставити да заступа своје становиште у оквиру сесије Парламентарне скупштине у Улан Батору.

„Ја сам прецизно дао до знања да Парламентарна скупштина ОЕБС-а чини све што може да би створила услове који би омогућили да се заобиђу било какве санкције или ограничења у вези са учешћем ових или оних делегација у њеном раду“, рекао је Канерва.

После сусрета, шеф руске делегације је новинарима говорио о неформалном разговору са Илком Канервом који представља Финску у Парламентарној скупштини ОЕБС-а.

„На почетку састанка сам се нашалио да се Монголија показала као много гостољубивија према мени и мојим колегама од Хелсинкија и Финске. Господин Канерва се насмејао и добро је примио моју шалу“, рекао је Наришкин.

На то је Канерва одговорио да су „кроз историју Финска и Русија увек биле добри пријатељи“.

„Јасно је да ћемо и убудуће одржавати добре односе са Русијом. Господин Наришкин добро познаје културу Финске, нашу историју, а ми са њим веома блиско сарађујемо“, додао је председник Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут