СРБИЈА НА ДОБРОМ ПУТУ - ИВАНА ДИНИЋ

18-10-2013 02:19:16 | | / mojenovosti.com |

Интервју са Народном посланицом СПС Иваном Динић.



1. Колико је у овом тренутку Србија заиста близу ЕУ ?

Република Србија је остварила значајан напредак у овом домену и улажући велике и интензивне напоре успела да 2013.годину начини историјском годином на путу Србије ка ЕУ. Позитиван закључак извештаја Европске Комисије који је представљен Европском Парламенту је изузетно велико охрабрење како за даље реформе које предстоје србском правосуђу, јавним управама, слободи медија,сузбијању дискриминације и заштити мањина тако и за јачање политичке стабилности на Косову. Односи са Косовом су дали конкретне и бројне позитивне ефекте на терену, што говори о томе да су Бриселски споразум и кључни договори са представницима Европске Уније испоштовани и одрживи. Преговарачка политика као и највећи део критеријума који је Србија испунила за чланство су од кључне важности за кретање Републике Србије путем ка ЕУ. Такође један од највећих изазова за Републику Србију био је да се побољша пословно окружење и створи здрава инвестициона клима, у чему је уз видљиве напоре Владе Републике Србије на челу са Премијером Ивицом Дачићем, Србија то и успела ускладивши све ово са Европским стандардима у низу области, чиме је показала да је чврсто и неповратно закорачила путем евроинтеграција. Уосталом, Србија јесте европска држава не само по територијалној припадности већ и по цивилизацијским, културним и верским вредностима које се гаје и у осталим државама Европе.

2. Борба против корупције као искрена борба против криминала у Србији или борба за бољу позицију на следећим изборима?

Борба против корупције и организованог криминала није само спољнополитички приоритет и фактор позиционирања већ и проактивни приступ истрагама у случају сваког појединца па и највиших државних органа и институција, како би се развила свест народа у правцу сузбијања корупције и криминала. Покренут је велики број истрага а од великог значаја је и сарадња са Међународним Трибуналом за ратне злочинеу бившој Југославији. Наравно да ову борбу Република Србија води искрено јер су и представници свих Међународних организација одали признања Влади Републике Србије за рат који је објавила организованом криминалу и корупцији. Начин вођења тог рата дефинисан је Акционим планом за спровођење Националне Стратегије за борбу против корупције. Наравно, наш народ је препознао лидера у тој борби и на изборима одржаним 2013. године показао пуно поверење Ивици Дачићу заслужено кроз посвећено и одговорно водјење Министарства Унутрашњих Послова у претходном мандату. Привредни раст и развој који представља приоритетни задатак Владе Републике Србије јесте један од механизама за борбу против ових зла људског друштва и чињеница је да има позитиван ефекат у сузбијању корупције и криминала. Сматрам да без искрене борбе за привредни развој Републике Србије не би било ни искрене борбе против криминала и корупције у Републици Србији, а до сада је ова Влада Републике Србије показала апсолутну посвећеност у реализацији програма дефинисаног у експозеу Премијера Владе Републике Србије.

3. Да ли Србија данас има искрену и праву Владу, будући да су све странке на неком нивоу власти?

Сагледавајући резултате које је Влада Републике Србије дала за непуних годину дана рада, резултати којима се тежило од 2000. године али које ни једна Влада пре ове није успела да оствари, не може се сумњати у њену искреност. Добијени датум за почетак преговора за приступање у Европску Унију и посебан сектор деловања у области евроинтеграција који сада води Министар Бранко Ружић неки су од доказа да је ово права Влада за Републику Србију јер је води на прави пут. Уосталом грађани Србије су они који су на изборима показали коме могу поверити вођење наше државе и пут којим она треба да се креће. Наравно да се на неки начин може рећи да су све странке у Републици Србији на неком нивоу власти. Ми смо демократична земља. Не постоји закон којим се може ограничити да само оне политичке странке које учествују у власти на Републичком нивоу могу учествовати у власти и на локалном нивоу, односно да власт на Републичком и локалном нивоу мора бити иста, то зависи искључиво од воље грађана.

4. Колико по Вашем мишљењу људе у Србији занима политика, а колико неке обичне,свакодневне, животне ствари?

Мислим да је време када је свако желео и био у могућности да се занима о актуелној политичкој ситуацији прошло. Народ данас осећа и трпи последице економске кризе, тако да је логично да га интересује начин на који се може изаћи из ње. Неки људи начин и пут траже кроз политичко деловање или занимање за политичку сцену Србије док неки пак траже свој пут кроз решавање обичних, животних проблема. Али сврха и циљ свих људи је исти, а то је да оствари бољи живот за себе и своју породицу.
5. Европске вредности као услов за Европску Унију или Европске вредности као мотор реформи Србије?

Сматрам да су то узрочно-последични фактори. Уколико не постоје европске вредности проткане кроз свест и начин живота нашег народа, наравно да неће бити ни реформе Србије. Али ако ми баштинимо такве вредности које саме по себи стварају реформу у односу на постојеће стање у низу различитих области, наравно да ће напредак, видљив и одржив, бити прави повод за улазак у ЕУ.

6. Који пројекти су доступни младима у Србији?

Млади у Србији располажу великим капацитетом и потенцијалом, што је у последњих годину дана максимално сагледано о чему говори формирање великог броја Канцеларија за младе и Савета за младе на нивоу локала као и Национална Асоцијација младих на нивоу Републике. Кроз ангажовање свих споменутих тела, велики број пројеката је покренут за младе и вредне људе а многи од њих су, успостављањем добрих односа са Европским званичницима омладинских међународних организација, финансирани из Европских фондова. Младим људима у Србији су доступни бројни пројекти базирани на едукацији и даљем усавршавању, унапређењу и очувању животне средине као и на стварању бољих услова за живот и рад у њиховим срединама.

7. Колико су блиске и какву сарадњу имају Србија и Сједињене Државе?

Као члан Посланичке групе пријатељства са САД имам велику част да учествујем у перманентном унапређивању међусобне сарадње. Република Србија је комплетном променом пословне и инвестиционе климе успела да привуче велики број држава са којима гради пријатељске односе, као што је случај са САД. САД признају уложени рад Владе Републике Србије и успех у протеклом периоду, и вољни су да у земљи која нуди овакве инвестиционе погодности уложе и подигну ниво сарадње, како у политичком домену тако и у економском, привредном, културном и научном.

8. Која је Ваша главна мотивација за бављење политиком?

Као и сви млади људи настојим да омогућим бољи живот али не само себи већ и својим суграђанима. Потребно је уложити велике напоре да би будућим генерацијама оставили сигурну, стабилну и богату државу у сваком смислу те речи. Мој основни мотив бављења политиком је да учествујем и дам свој допринос у изградњи довољно јаког друштвеног система који це нам помоћи да створимо нове, здраве генерације и оставимо им бројне могућности за квалитетан живот у савременој и модерној држави.

Иван Трајковић




КАТЕГОРИЈЕ