Британци развили анти–дрон систем

17-09-2015 07:54:04 | | / vostok.rs |


Британска фирма за одбрану „Селекс ЕС“ је представила електромагнетни штит дизајниран ради одбране од комерцијалних дронова.

Након три године развоја, „Селексов“ заштитни систем „Фалкон“ доживео је своју светску премијеру на Међународној изложби опреме за одбрану и безбедност у Лондону.

Фирма није баш детаљно објаснила технологију, коју је развила са војним купцима, али је рекла да се помоћу овог система дронови могу детектовати и преузети, а затим однети и спустити на безбедну удаљеност од заштићене мете.

„Електронско ратовање представља способност да се контролише електромагнетни спектар“, рекао је Стивен Вилијамс, менаџер „Селекс ЕС–а“.

„Ради се о пасивном реаговању на непријатељску мету коришћењем радио-фреквенција, тако да непријатељи не знају да ви знате да су они ту“, објаснио је он.

Систем „Фалкон“ је прилагодљив да обезбеди заштиту локације било које величине, од мале групе људи, преко конвоја возила, до великих критичних инфраструктура или војних база.

„Оно што ми покушавамо да урадимо је искоришћавање више слојева технологије за борбу против опасности од мини и микро–УАС“, рекао је Вилијамс.

„Наше решење није само једна област заштите, већ цео спектар онога што нашим клијентима треба за заштиту од великих нуклеарних постројења“, додао је он.

Како је продаја комерцијалних дронова порасла, све више је случајева појаве летелица у ограниченим просторима. Стручњаци за безбедност су забринути због опасности од напада наоружаних комерцијалних дронова.

Комерцијални дрон је наводно алармирао америчке тајне службе у марту, када је летелица уочена превише близу председника Барака Обаме током партије голфа на Флориди. Такође, један човек је ухапшен у мају због покушаја пуштања дрона у близини Беле куће.

Можда је најпознатији случај онај када је пијани амерички државни службеник у јануару пуштао дрон изнад травњака Беле куће.

Сличан инцидент се догодио у Јапану, када је један човек спустио мали дрон на кров канцеларије премијера Шинзоа Абеа у априлу.