Русија помаже избеглицама више него ЕУ

17-09-2015 01:23:38 | | / vostok.rs |


Русија помаже избеглицама више него то чине европске земље, изјавио је потпредседник посланичке групе „Јединствена Русија“ у Државној думи Отари Аршба.

Политичар је упоредио однос према украјинским избеглицама у Русији и однос према Сиријцима у ЕУ.

„Они који сносе одговорност за сукобе, пролазе без казне, док међународна заједница показује неспремност да заједно ради на спречавању ратова“, рекао је Аршба.

Према његовом мишљењу, државе–чланице ЕУ би требало да поступају у складу са Европском конвенцијом о људским правима и другим међународним прописима, односно да примају избеглице и да их размештају на својим територијама.

„Али реалност је другачија: Немачка, Аустрија и Чешка уводе контролу граница, Мађарска гради ’Кинески зид‘ на граници са Србијом, Италија и Грчка се гуше од таласа миграната, а Литванија одбија да прими избеглице. Велика Британија ће примити 20.000 људи под условом да сама одабере мигранте у камповима УН дуж сиријске границе. Да ли то значи да ће им Британци гледати у зубе и проверавати да ли су у доброј кондицији? Звучи познато, зар не“, ироничан је руски парламентарац.

Аршба је истакао да је Русија за годину дана примила више од милион украјинских избеглица, док је у Европу стигло око 340 хиљада избеглица са Блиског истока и из Африке.

„Док Европа прави халабуку и бави се узајамним оптужбама, Русија помаже свима. Чак је и Високи комесаријат УН за избеглице истакао да је Русија размотрила 271.000 захтева за азил и одобрила 99 одсто тих захтева. Поређења ради, ако говоримо о великим пријатељима Украјине, Немачка је одобрила свега 2.700 захтева, Пољска 2.100, а Француска 1.400“, рекао је Аршба.