Налазите се на страници > Почетна > Политика > Оланд: Шенген у опасности

Оланд: Шенген у опасности

18-09-2015 09:29:20 | | / vostok.rs |


Председник Француске Франсоа Оланд је упозорио да ће се, уколико избегличка криза не буде разрешена, Шенгенска зона „наћи у опасности“.

Европска унија настоји да разреши најгору избегличку кризу још од Другог светског рата, а Немачка, Аустрија и Словачка су због великог прилива избеглица поново увеле пограничне контроле, супротно одредбама Шенгенског споразума, пренела је агенција АФП.

Оланд је у интервјуу тој агенцији рекао да би шенгенска зона могла да се нађе у опасности уколико не буду успостављени „регистрациони центри у којима би се раздвојили избеглице од економских миграната и обезбедила подела тражилаца азила“.

Француски председник је додао да, уколико се не контролишу спољне границе ЕУ, „државе ће на овај или онај начин успоставити националне границе“.

„Бићемо обавезни да поново успоставимо граничне прелазе, контроле… и то ће бити крај Шенгена у смислу контролисаног простора који омогућава слободу кретања“, истакао је Оланд.

Он је додао да, такође, постоји ризик да се државе чланице Уније не сложе око тога како да поделе око 120.000 избеглица, како би олакшали велики притисак на Италију, Грчку и Мађарску, које посрћу под теретом прилива нових избеглица.

Оланд је рекао да ће прави изазов наступити ако чланице одбију да примене систем квота ЕУ за прихват избеглица.

„Како да то наметнемо? Укидање субвенција или увођење санкција би значило да ће земље платити зато што не примају избеглице“, рекао је он.

„Ако будемо још рестриктивнији, постоји опасност да шенгенска зона буде ограничена на само неколико земаља. Тад би Европа могла да се нађе у опасности“, истакао је Оланд.

Већина чланица ЕУ подржава увођење квота за прихват избеглица, али им се оштро противе Мађарска, Пољска, Словачка и Чешка.