Међународна за Републици Србској „електро шоковима“

18-09-2015 05:02:28 | | / vostok.rs |


Нижеразредни аустријски политичар који је на функцији Високог представника у БиХ, Валентин Инцко рекао је данас у Бањалуци да Република Србска референдум може одржати само у оквирима својих надежности, али нема право на референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, јер је реч о надлежностима БиХ.

Не одустане ли Република Србска од референдума, он не искључује ни примену Бонских овлашћења. По његовим речима, понекад је најбољи „електро шок“.

На питање да тачно одговори по којем члану Дејтонског споразума Република Србска нема право на референдум, Инцко је рекао: „На ову тему ћу детаљније одговорити сутра на Конференцији поводом 20 година Дејтона“.

Скупштина Републике Српске је недавно донела пдлуку о расписивању референдума управо због наметања одлука од стране међународне заједнице оличене у институцији Високог представника који су смењивали политиочаре, председнике Републике Српске, доносили законе на своју руку, те хапсили неподобне по њих политичаре.

Такође, Инцкоје обавестио генералног секретара УН Бан Ки Муна и Савет безбједности УН да како он каже "власти Републике Српске крше Дејтонски споразум активностима у погледу организовања референдума о правосудним институцијама БиХ и овлаштењима високог представника".

Пре Инцкове изјаве из ОХР-а су дали и саопштење:

"Овласти високог представника, укључујући и његову улогу коначног ауторитета за тумачење цивилних аспеката Даyтонског мировног споразума, правне су чињенице које произлазе из текста Дејтонског споразума и текста резолуција Вијећа сигурности Уједињених нација које су касније усвојене у складу с мандатом предвиђеним Поглављем VII.


Члан В Анекса 10. Даyтонског споразума јасно каже да високи представник има коначни ауторитет у подручју дјеловања у вези са тумачењем Споразума када је у питању имплементација цивилних аспеката Мировног споразума, и повјерава високом представнику задатак да пружи помоћ, када то сматра потребним, у рјешавању било каквих потешкоћа које произлазе из имплементације цивилних аспеката Споразума. Устав који је уграђен у Анекс 4. Мировног споразума је један од темеља цивилних аспеката Мировног споразума, а високи представник је до сада у неколико наврата морао тумачити Устав како би се превазишле потешкоће у његовој проведби.


Такођер, Вијеће сигурности Уједињених нација од 1995. године једном годишње усваја резолуције којима поново потврђује да је високи представник коначни ауторитет у подручју дјеловања у вези са тумачењем цивилних аспеката провођења Мировног споразума и да, у случају спорења, он, између осталог, може дати тумачење те доносити обавезујуће одлуке када то сматра потребним, у складу са мишљењима Вијећа за проведбу мира.


Недавни покушаји неких званичника у Републици Србској да оспоре одредбе ових међународних правних докумената не могу промијенити стварност. Умјесто тога, чини се да је њихова намјера да осигурају подршку јавности за политику власти Републике Српске, да се негирају они дијелови Мировног споразума који не служе њиховим политичким циљевима.


Таквом политиком, политиком негирања овласти високог представника како би се оправдала кршења Мировног споразума, ризикује се даља изолација овог ентитета, што није у интересу грађана који у њему живе.


Без обзира на то, мандат високог представника остаје непромијењен, као и његове овласти.", - крај саопштења.

Да ли ће се Република Србска ослободити вазала на својој територији остаће да се види у наредном преиоду.