Путин планира сусрете с Ердоганом и Абасом

19-09-2015 08:52:08 | | / vostok.rs |


Председници Турске и Палестине учествоваће 23. септембра у Москви у свечаном отварању новог комплекса Московске саборне џамије, а том приликом сусрешће се и с руским председником.

Председник Русије Владимир Путин планира да се састане с председником Турске Тајипом Ердоганом и шефом Палестинске националне администрације Махмудом Абасом који ће, како се очекује, доћи у Москву 23. септембра, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Раније је председник Савета муфтија Русије саопштио да ће Ердоган учествовати у отварању новог комплекса Московске саборне џамије.

„Заиста, председник Турске ће присуствовати церемонији отварања џамије у Москви и тим поводом састаће се с председником Путином, биће одржан билатерални разговор. Очекујемо да ће, уколико у церемонији отварања џамије буде учествовао председник Палестине Абас, Путин и с њим имати одвојене разговоре“, рекао је Песков новинарима.

Портпарол руског председника није потврдио учешће Путина у отварању џамије у Москви: „Засад нисам спреман то да кажем“.

Отварање новог комплекса Московске саборне џамије биће одржано 23. септембра, дан уочи главног муслиманског празника — Курбан бајрам. Према подацима Савета муфтија, укупна површина обновљене главне џамије у Русији јесте 18,9 хиљада квадратних метара (пре реконструкције површина историјског дела џамије била је око 964 квадрата). У џамију може да се смести до 10.000 верника.