Француској треба лидер као Путин

19-09-2015 10:56:41 | | / vostok.rs |


У Народној скупштини Француске одржан је „велики проруски пријем“ на којем су француски и руски политичари разматрали актуелне теме на незваничном нивоу, пише „Фигаро“.

Посланик Тијери Маријани поново је штитио позицију Москве у вези с кримским питањем, а иницијатор овог сусрета, посланик Клод Хоагсен, изјавио је да је Француској потребан лидер попут председника Русије Владимира Путина, ког је упоредио са Шарлом де Голом.

Француски посланик Клод Хоагсен позвао је заменика министра иностраних послова Руске Федерације Алексеја Мешкова на „велики проруски пријем у Народној скупштини“, преноси „Фигаро“.

Истог дана политичар је објавио да се у његовом округу отвара „недеља Русије“, у оквиру које ће бити одржане изложбе и разни културни програми.

Сусрет је био посвећен искључиво актуелним темама: европским санкцијама и руским контрасанкцијама, Криму, сукобу у Сирији и миграционој кризом, преноси „Фигаро“.

„Потпуно је апсурдно правити гримасе због тога што су дошли наши савезници, који се боре с оним истим непријатељем у Сирији с којим се и ми боримо“, изјавио је Клод Хоагсен. „Сматрам да треба поздравити то што се Руси боре против Исламске државе. Допустити уништење сиријске владе значи допустити још једну катаклизму у ситуацији која је ионако жалосна“. По мишљењу посланика, у тренутним околностима војно учешће у Сирији је неизбежно.

Хоагсен сматра да су апсурдне и западне санкције Русији. „Апсолутно не верујем у политику санкција. Оне никада не доносе резултате“, уверен је француски парламентарац. „У случају Русије оне такође неће постићи успех. И окренуће се против нас. Ми од њих страшно трпимо. У интересу је Француске да се оне што пре укину“.

Поред тога, на сусрету у Народној скупштини била је поново покренута тема Крима, наводи „Фигаро“. Становиште Москве у вези с тим питањем најбоље је заштитио француски депутат и бивши министар саобраћаја Тијери Маријани. Наступајући пред учесницима скупа, он је нагласио да је „Крим био руски много пре него што су Савоја и Ница постале француске“.

Најзад, током сусрета је Клод Хоагсен упоредио Владимира Путина са Шарлом де Голом. Према његовим речима, Француској је потребан такав лидер, који би је извукао из јарка.