Уништење хемијског оружја у Сирији није завршено кривицом САД Опширније: http://rs.sputniknews.com/svet/20150918/4646843.html#ixzz3mAnrnroN

19-09-2015 10:58:27 | | / vostok.rs |


Америчка компанија која је победила на тендеру за уништење једног процента токсичних хемикалија из сиријског арсенала већ годину дана не може да испуни обавезе које је преузела на себе, изјавио је директор одељења за контролу наоружања Министарства иностраних послова Русије Михаил Уљанов.

Уништење заосталих хемијских компоненти сиријског арсенала није завршено у потпуности кривицом америчке стране, изјавио је директор одељења за контролу наоружања Министарства иностраних послова Русије Михаил Уљанов.

„Хемијска демилитаризација Сирије сматраће се завршеном када под контролом Организације за забрану хемијског оружја буду уништене све компоненте и прекурсори хемијског оружја који су извезени из земље 2014. Остало је да се уништи свега један одсто токсичних хемикалија. Нажалост, америчко предузеће „Веолиа И-Си текникал солушенс Ел-Ел-Си“, које је добило тендер Организације за забрану хемијског оружја и новац за реализацију посла, позивајући се на технолошке тешкоће, већ годину дана не може да заврши овај процес“, рекао је Уљанов.

Он је подсетио да су САД „својевремено вршиле притисак на Дамаск, убрзавајући га да извезе компоненте хемијског оружја и одбијајући чак и да чују објективне проблеме с којима су се суочавале сиријске власти у сложеним ратним условима“.

„У овом тренутку америчка страна, која је и сама прекорачила планирани рок, не показује никакву нелагодност, поново показујући приврженост двојним стандардима“, рекао је дипломата.