Налазите се на страници > Почетна > Политика > Бољи односи Кубе и САД

Бољи односи Кубе и САД

19-09-2015 06:20:54 | | / vostok.rs |


Кубански и амерички председници Раул Кастро и Барак Обама разговарали су телефоном о предстојећој посети папе Фрање двема земљама и о новим прописима којима се смањује трговински ембарго према Куби, саопштила је кубанска влада.

Председници двеју земаља су у разговору разматрали и недавно успостављене дипломатске односе и седницу Генералне скупштине УН 28. септембра, на којој обојица треба да говоре, преноси Ројтерс.

Председник Раул Кастро је свом америчком колеги изнео потребу да се продуби домет нове америчке регулативе, којом се умањују рестрикције у области трговине, путовања и инвестирања, као и да се дефинитивно напусти политика блокаде на добробит обеју земаља, наводи се у саопштењу.

Поводом посете папе Фрање двема земљама, која почиње данас, председници Кубе и САД су истакли папин допринос новој фази билатералних односа између Хаване и Вашингтона, истиче се у саопштењу кубанске владе.

Папа је одиграо кључну улогу у стварању услова за тајне преговоре између Кубе и САД, између осталог и писмима која је током 2014. слао и Кастру и Обами, што је допринело овогодишњем обнављању дипломатских односа двеју земаља.