„Колективно читање“ Толстоја на Битефу

19-09-2015 06:26:02 | | / vostok.rs |


У главном програму 49. Битефа вечерас ће учествовати представа „Смрт Ивана Иљича“ Србског народног позоришта из Новог Сада, која ће бити изведена на сцени „Љуба Тадић“ Југословенског драмског позоришта.

Представу по делу Лава Николајевича Толстоја, са поднасловом „Колективно читање“, режирао је славни уметник из Словеније Томи Јанежич. Он потписује и дизајн светла, кодизајн сценографије (са Даниелом Димитровском и Жељком Пишкорићем), као и одабир и монтажу музике.

Костиме је креирала Марина Сремац, а аутор оригиналне музике је Јован Живановић. У великом ансамблу су Денеш Дебреи, Димитирје Динић, Филип Ђурић, Јасна Ђуричић, Борис Исаковић…

Копродуценти представе су Студентски културни центар из Новог Сада и Битеф театар.

Током четири сата чита се новела чувеног руског писца, а публика учествује у радњи на неколико начина, отварајући просторе за нова значења.

Како и пише у поднаслову, ова форма сценског извођења је и буквално колективни чин. У једном часу глумци позивају гледаоце да својим суседима у сали гласно читају пасусе приповетке да би се присетили времена када су и сами били слушаоци туђих читања или је њих неко слушао како читају, каже драматург Катја Легин.

Текст новеле се све време емитује и преко видео-бима, па ће гледаоци и слушати глумце (или своје суседе), али ће моћи и да га читају. Тако читање као форма комуницирања постаје део театарског израза, али и облик преиспитивања личног разумевања прочитаног садржаја.

Упркос наслову који нас наводи на тему смрти, прича отвара питање живота — како живети у складу са собом и шта даје смисао нашим животима. Ова представа покушава да дотакне то велико питање на најједноставнији могући начин, без непотребних позоришних додатака, са чистим присуством актера на позорници, истиче Легинова.

У питању је уметнички лабораторијски рад, у којем су ствараоци истраживали основне елементе позоришне комуникације, глумачког процеса, присуства, експресивности и креативних потенцијала појединца и групе, овог пута у дијалогу са Толстојевом приповетком. Питање шта и зашто има смисла стварати у позоришту, поновило се као најзначајније, наводи се у програму представе.

Јанежич је позоришни редитељ, професор и психодрамски психотерапеут. Дипломирао је и магистрирао на Академији за позориште, радио, филм и телевизију у Љубљани, где предаје од 2006. године. Додатно се едуковао у Словенији и иностранству у области бројних глумачких техника, психодраме и групне анализе.