Путин: Напредак у набавци и обезбеђивању војске

20-09-2015 09:44:01 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин рекао је да ће набавка система за државну одбрану у 2015. бити благовремено завршена.

Руски председник Владимир Путин приметио је да има побољшања у набавци опреме за државну одбрану за 2015. годину.

„Набавка се углавном одвија на време и у потпуности“, рекао је Путин на састанку Војно-индустријске комисије Руске Федерације.

„Приближно 2.250 јединица модерне опреме већ је примљено. Међу њима су борбени авиони Су-35 и Су-35С, хеликоптери Ми-8МТВ51, радари, нова десантна борбена возила, борбена возила пешадије, беспилотне летелице“, рекао је Путин.

Према речима руског председника, Оружане снаге су већ примиле приближно 52 одсто оружја које би требало да буде испоручено током 2015.

Ове бројке, према Путину, показују добру координацију акција војно-индустријског сектора, Министарства одбране и индустрије.

„Ситуација се поправила“, додао је Путин, истичући осетан напредак по том питању.

Почетком септембра, руско Министарство одбране тврдило је да је током 2014. године поруџбина средстава одбране 95 одсто завршена.

Министарство је навело да се очекује пораст нивоа испуњења поруџбине током 2015.

Руски лидер је изјавио да држава мора више да се ослања на себе када је у питању израда готових производа.

„Требало би да установимо сопствену продукцију напредних компоненти (војне опреме). Морамо то да урадимо“, рекао је Владимир Путин.

Руски председник је такође инсистирао на обезбеђивању финансијске стабилности одбамбено-индустријског сектора Русије.

Неопходно је развијање приступа који би обезбедио избалансирано финансирање, додао је Путин.

Према његовим речима, дугорочни програми предвиђају фиксне цене, што не би требало да буде промењено током испуњавања уговора.

„Неопходно је да развијемо приступе који би гарантовали избалансирано финансирање државних налога“, рекао је Путин, изражавајући забринутост због губитака које сносе компаније из одбрамбеног сектора услед негативних колебања макроекономских показатеља у држави.

Председник Русије је рекао да је потребно привући додатне инвестиције за компаније одбрамбеног сектора како би се осигурао развој војне и индустријске технологије.