Би-Би-Си гласноговорник Камеронове Владе

20-09-2015 09:51:50 | | / vostok.rs |


У ексклузивном интервјуу за телевизију Раша тудеј, Алекс Салмонд, бивши лидер Шкотске националне партије (ШНП) критиковао је пристрасност водећег британског медија.

Конкретно, начин на који је Би-Би-Си извештавао о прошлогодишњем референдуму у Шкотској био је далеко од поштеног и непристрасног.

„Би-Би-Си је био гласноговорник пропаганде торијевске владе“, рекао је Салмонд за РТ.

Оваква пристрасност Би-Би-Сија играла је значајну улогу у резултатима референдума о независности Шкотске прошле године, рекао је Салмонд, истакавши да је шкотски народ био обманут кампањом ширења страха коју је спровео Би-Би-Си.

Салмонд је такође критиковао и британског премијера Дејвида Камерона због неспособности да реагује у ситуацији мигрантске кризе у Европи. Он је рекао да Камерон не помаже да се ова криза реши.

„Постоји једна земља у Европи која се са овом кризом бори горе од Дејвида Камерона, а то је Мађарска. Мислим да треба да их буде срамота. Ипак, Дејвид Камерон не помаже. Моја бака је говорила — ако не можеш да помогнеш, немој да одмажеш, а Камерон нити помаже колегама нити им пружа подршку“, рекао је Салмонд.

Шкотски политичар је навео да Дејвид Камерон не реагује у ситуацији када људска бића пате на европском континенту.

Салмонд, који је био премијер Шкотске, поднео је оставку на место лидера Шкотске националне партије након неуспешног референдума прошле године.

Шкотски референдум о независности одржан је 18. септембра, када се 55,3 одсто гласача изјаснило против независности, што је резултирало останком Шкотске у оквиру Велике Британије. Од 84,59 процената грађана Шкотске који су изашли на референдум, 44,7 процената гласача било је за независност.