Шешељ: Треба помоћи избеглицама да брзо оду на Запад

20-09-2015 10:03:36 | | СРНА, Правда/ vostok.rs |


Председник Српске радикалне странке, Војислав Шешељ, рекао је да Србија треба хумано да се односи према емигрантима и да им треба помоћи да што пре прођу Србију и оду на Запад.

Он је оценио да су поједине изјаве о насељавању миграната у Србији „страшна глупост“.

„Најправедније би било да емигранти иду у западне земље које су и изазвале ратове на Блиском истоку и у Африци, а то су Америка, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија и други који су изазвали ‘арапско пролеће’ и рушили секуларне режиме“, рекао је Шешељ за ТВ Студио Б.

Он је рекао да се противи изјавама о насељавању избеглица у напуштена села у Србији, наводећи да би то изазвало огромне проблеме, јер није реч о сеоском, него о градском становништву којем не пада на памет да живи на селу, него би да се дочепају западних земаља и раде у некој фабрици.

„Ми им требамо у томе помоћи. Шта би они радили код нас? Ми још имамо пуно србских избеглица у колективним центрима и њихов проблем се годинама не решава. Осим тога, код нас је све већи број незапослених и немамо да им (емигрантима) понудимо радна места“, рекао је Шешељ.

„Мађарска има право да се огради. Могли смо и ми то да учинимо на граници са Македонијом. Нисмо, а требало је“, рекао је Шешељ, наводећи да је против тога да се на емигранте шаље војска, полиција, да их туку и малтретирају, него им треба помоћи да се у Србији среде и да иду даље.

Он је изразио неслагање са понашањем Македоније, Мађарске и Хрватске према емигрантима, те оценио да се Хрватска успаничила и да нема хуман однос према емигрантима.

Шешељ каже да србска власт не сме себи да дозволи луксуз да поквари пријатељске односе са Мађарском, поготово зато што је њен премијер Виктор Орбан самосталан у одлучивању и био је за (сада напуштени пројекат) гасовод „Јужни ток“.