Милиони евра штете за Србију због затварања граница

20-09-2015 11:30:41 | | / vostok.rs |


Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће Србија трпети милионску штету због затварања границе са суседима услед мигрантске кризе.

„Штета би сигурно могла да се мери милионима евра, јер су и Хрватска и Мађарска важни спољнотрговински партнери Србије. Осим тога, и једна и друга земља су транзитне када је реч о пласману робе из Србије на трећа тржишта“, рекао је Љајић.

То је, додао је Љајић, директна штета, док ће посредна сигурно бити већа, посебно ако се имају у виду поруке које се шаљу потенцијалним инвеститорима у региону.

Он је истакао да је свакоме јасно да избеглице које се тренутно налазе у Србији не желе ту и да остану.

„Од 170.000, који су од почетка године ушли у нашу земљу, занемарљив број њих је затражио азил“, подсетио је Љајић.

Он је истакао да је поносан на то што је Србија овако реаговала на кризу.

„Једна смо од ретких земаља која се није обрукала. Звали су ме људи из арапског света и рекли да су веома позитивно изненађени, јер су од почетка мигрантске кризе имали другачију представу о Србији“, каже Љајић.

Говорећи о приватизацији „Телекома“, министар туризма, трговине и телекомуникација је у интервју за „Курир“ рекао да та компанија „неће бити продата по сваку цену, и не испод оне цене за коју ми претпостављамо да је адекватна“.

„Телеком продајемо зато што мислимо да је то најбоље за компанију. Ако не добијемо адекватну понуду, већ имамо друге опције, чији је циљ да се компанија модернизује, менаџмент професионализује, организација унапреди, а трошкови оптимизују“, рекао је Љајић.