Ципрас положио заклетву као нови премијер

22-09-2015 08:13:39 | | / vostok.rs |


Лидер левичарске Сиризе Алексис Ципрас положио је заклетву као премијер, пошто је дан раније његова странка однела победу на ванредним парламентарним изборима у Грчкој.

Ципрас је тако започео други мандат, а заклетву је положио на грађански начин, што одудара од уобичајене праксе да се то чини у присуству свештених лица, пренео је Ројтерс.

У Грчкој црква није одвојена од државе и обично се премијери заклињу на Јеванђељу да ће поштовати Устав и законе Грчке и служити интересима народа, навела је агенција.

Ципрас, који је атеиста, заклетву је положио пред председником Грчке Прокописом Павлопулосом.

Сириза је у недељу на изборима освојила 35,47 одсто гласова или 145 посланичких места у парламенту са 300 чланова, а Ципрас је већ саопштио да ће владајућу већину формирати са досадашњим коалиционим партнером, крајње десничарском странком Независни Грци (АНЕЛ), која је добила 3,69 одсто гласова и 10 места у парламенту.

На трећем кључном гласању Грка ове године, на којем је одзив био 55,4 одсто што је мање него на јануарским изборима, опозициона коалиција Нова демократија освојила је 75 места, а следе Златна зора са 18 и Пасок са нешто мање места, док су при дну листе комунисти са 15 и Унија централиста са девет места у парламенту.

Очекује се да ће састав нове владе бити познат данас.