Затварање граница јесте по Шенгенском споразуму

22-09-2015 04:13:08 | | / vostok.rs |


Портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас избегао је да прокоментарише захтев премијера Србије Александра Вучића да Европска унија принуди Хрватску да до два поподне отвори границу за теретни саобраћај.

„Право је сваке земље–чланице ЕУ да сама одређује како ће обезбеђивати спољну границе, а ми се залажемо за свеобухватно решење мигрантске кризе“, рекао је Синас на конференцији за медије у Бриселу.

Упитан да ли затварање границе за камионски саобраћај, или претња Хрватске да ће потпуно затворити границу спадају у дозвољене мере, Шинас је рекао да постоје механизми у оквиру Шенгенског споразума које су неке земље већ примениле.

Он, међутим, није желео да даље одговара на новинарска питања о томе, уз напомену да ће ЕК наставити да тражи свеобухватно решење за избегличку кризу.

Портпаролка ЕК Наташа Берто изјавила је на истом брифингу за новинаре да Комисија врло пажљиво прати развој ситуације на србско-хрватској граници и да су јуче и данас о томе вођени разговори са србским министром за рад, запошљавање и социјалну политику Александром Вулином.

Вулин се јуче срео са европским комесаром за ванредне ситуације и хуманитарна питања Христосом Стилијандисом, а данас је након сусрета са комесаром за унутрашње послове Димитросом Аврамопулосом заказан и сусрет са комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

Берто је најавила и да ће комесар Хан ускоро посетити Београд.