Од данас возови иду 120 на сат

22-09-2015 04:25:34 | | / vostok.rs |


Данас је пуштен саобраћај на новом железничком колосеку деонице Голубинци – Рума Паневропског саобраћајног Коридора Х.

Висока делегација, међу којима су Председник РЖД о.а.д. О.В. Белозјоров, потпредседница Владе Републике Србије, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији А.В. Чепурин, обишли су нови колосек дизел-моторним возом руске производње, којим је означено и пуштање саобраћаја.

Од фебруара до септембра 2015. године РЖД Интернешнл извео је читав комплекс радова на реконструкцији железничке инфраструктуре десног колосека на деоници Голубинци – Рума: у потпуности су обновљени доњи и горњи строј железничког колосека у дужини од 19,7 км, замењено је 7 скретница, реновирано 5 путних прелаза, изграђено 10,8 км одводних канала, 1,3 км дренажних система и стајалиште Краљевци.

Реконструкција железничког колосека на деоници Голубинци – Рума створиће могућност за безбедно савладање ове деонице при брзини до 120 км/ч, имајући у виду да је досадашње ограничење износило 30 км/ч. После пуштања у рад десног железничког колосека, компанија РЖД Интернешнл извешће радове на левом колосеку ове деонице, укључујући и реконструкцију путних прелаза и изградњу стајалишта Краљевци.

Потписан Споразум о реконструкцији три јужне деонице саобраћајног Коридора Х

22. септембра, за време посете председника „РЖД“ о.а.д. О.В. Белозјорова Републици Србији, одржано је свечано потписивање Анекса бр. 2.2 уз основни Уговор за реконструкцију јужних деоница инфраструктурних објеката железничких пруга Републике Србије укупне дужине 46 497 м, у оквиру развоја Европског саобраћајног Коридора Х. Церемонија се одиграла у централној згради „Железнице Србије“ а.д.

Анекс су потписали генерални директор „Инфраструктуре железница Србија“ а.д. Горан Максић и генерални директор „РЖД Интернешнл“ д.о.о. Сергеј Павлов, у присуству потпредседнице Владе Републике Србије, министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, Изванредног и Опуномоћеног Амбасадора Руске Федерације у Републици Србији А.В. Чепурина и других поштованих гостију.


Споразумом се предвиђа реконструкција железничке инфраструктуре на три јужне деонице Паневропског саобраћајног Коридора Х у укупној дужини од преко 46 км: Винарци – Ђорђево, Врањска Бања – Ристовац, Бујановац – Букаревац. У складу са договорима, који су стране постигле, у потпуности ће бити замењени доњи и горњи строј, реновирани системи за сигнализацију (сигнализација – централизација – блокирање), телекомуникацију и контактну мрежу.


Приликом реализације пројекта „РЖД Интернешнл“ ће применити напредну руску технологију за полагање горњег строја, са побољшаним перформансама, која омогућава значајно скраћивање извођења радова. Важно је истаћи да ће се реконструкција на деоницама одвијати у режиму затвора колосека, без потпуног обустављања саобраћаја.


Након церемоније потписивања председник „РЖД“ о.а.д. О.В. Белозјоров ће одржати радне састанке са председником Републике Србије Томиславом Николићем и премијером Републике Србије Александром Вучићем.