Споразум o реадмисији неће се примењивати на Сиријце

23-09-2015 08:01:29 | | / vostok.rs |


Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт прецизирао је данас да је Споразумом о реадмисији предвиђено да се они који илегално бораве у земљама ЕУ враћају у земље из којих су дошли, али да се то највероватније неће примењивати на избеглице из Сирије.

На питање Танјуга да објасни изјаву портпаролке ЕК Наташе Берто да све земље ЕУ имају право да враћају избеглице у Србију он је рекао: „Мислим да је комисија то већ разјаснила, као прво реч је о Споразуму о реадмисији, који је Србија прихватила и којим је тако нешто омогућено. То се, међутим, највероватније неће односити на избеглице из Сирије јер оне имају право на заштиту у земљама ЕУ“.

Бенедикт је додао да се то односи на оне који бораве илегално у земљама ЕУ и који могу бити враћени у земље из којих су дошли.

„То је предвиђено Споразумом о реадмисији, не односи се на оне који заслужују заштиту и не бих зато превише бринуо око тога“, рекао је.

Упитан да порокоментарише одлуку Хрватске да затвори границе за теретни саобраћај из Србије Бенедикт је рекао да затварање граница, ограде и баријере нису решење проблема.

„То је речено већ много пута, у току су интензивни контаки између Европске комисије и хрватских званичника и надамо се да ће бити пронађено добро решење, тако да више неће бити километарских колона камиона и да ће саобраћај бити нормализован“, рекао је Бенедикт.