Дачић: ЕУ тренутно постоји само на папиру

23-09-2015 04:43:26 | | / vostok.rs |


Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Хрватска против Србије води трговински рат и економску агресију, оценивши да је Србија „нападнута“.

„Ако желе сукобе, нема никаквих проблема“, рекао је Дачић и нагласио да, уколико неко мисли да Србија неће да уведе мере, да се не игра са Србијом.

„Имамо спремне мере, али смо их одложили“, рекао је Дачић, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк и додао „имамо сва права да заштитимо нашу државу, нашу економију“.

Он је додао и да је Србија суочена са ултиматумом и да су земље „због овога ратовале у прошлости“, али да Београд не жели било какве сукобе.

Србија је одложила почетак примене контрамера, што је наишло на позитивну реакцију код европских партнера, истакао је Дачић.

Дачић је оценио да Хрватска није извукла поуке из досадашњих проблема, те да хрватски премијер Зоран Милановић својим изјавама наставља да провоцира Србију, што не доприноси њиховом решавању.

Милановић је, наиме, рекао да Србија неће увести никакве мере против Хрватске, јер би то биле мере против ЕУ, а Дачић каже да је Хрватска насупрот Европе суспендовала ССП и једнострано увела мере против Србије, онемогућила Србији нормалан саобраћај, проток робе и капитала и људи, што су основне тековине ЕУ и да је прекршила европске конвенције.

Споразум о граничним прелазима између Србије и Хрватске не предвиђа могућност затварања било ког граничног прелаза за саобраћај, истакао је Дачић.

„Мислио сам да ће после јучерашњег разговора са премијером Вучићем, Хрватска кренути путем тражења одређеног решења, али не видим да су извукли одређене поуке из свега тога“, оценио је Дачић.

Министар спољних послова је најавио да ће данас обавити разговоре са колегама из Румуније, Бугарске и осталих земаља, које жели да упозна са оним што се дешава.

„Ми смо свима већ рекли шта је Хрватска прекршила, али ЕУ са својим механизмима очигледно не показује баш превелику ефикасност у овом моментима“, оценио је Дачић.

На питања шта кажу званичници у ЕУ поводом избегличке кризе он је рекао: „Боље да вам ја не причам шта тамо кажу“.

Министар иностраних послова је алудирао на то да чиновници ЕУ немају решење. Он је рекао да не жели да испадне да је против ЕУ, јер је то за Србију „најбоље решење“.

Говорећи о међусобном договору земаља ЕУ о избеглима, Дачић је рекао да они међусобно не могу да се договоре јер Европска унија тренутно постоји само на папиру.

Министар спољних послова је подсетио да је ово незабележен случај од Другог светског рата и да је једино за време ратова на простору бивше Југославије била затворена граница.

Он је додао да „смо сви жртве унутрашњих политичких прилика у Хрватској“, јер се припремају избори у тој земљи и да је за све боље да се дође до решења, да не долази до даљег компликовања ове ситуације.

На питање да ли би се Србија сагласила да прими натраг избеглице које би јој вратиле европске земље, министар је одговорио „апсолутно не“ и упитао „зашто бисмо ми били жртве апсолутне неспособности ЕУ“.