Србима забрањен улазак у Хрватску, Милановић: Контрамере Србије смешне

24-09-2015 08:24:41 | | / vostok.rs |

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је рано јутрос у Бриселу да су контрамере које је Србија увела Хрватској смешне и најавио ескалацију спора.


"Жао ми је због овога, али ове мере су смешне", рекао је Милановић новинарима након маратонског самита лидера ЕУ у Бриселу и додао да је Загреб већ спремио одговор, који ће сутра образложити министар полиције Ранко Остојић, преноси Танјуг.

Извештач Танјуга са прелаза Батровци јавља да је Хрватска, након што је Србија увела забрану за увоз хрватске робе, престала да пропушта грађане са србским пасошима на своју територију.

"Ми ћемо имати малу штету, а они велику", рекао је Милановић новинарима и додао да неће бити рата и насиља, али да је понашање Србије ненормално.

"Ја сам велики пријатељ Срба у Хрватској, али Србијанци су нешто друго", рекао је Милановић.

Хрватски премијер је оптужио председника владе Србије да у дослуху са мађарским премијером Виктором Орбаном усмерава све мигранте према Хрватској.

"Само сам тражио од Вучића да усмере део миграната на Хоргош, а он није учинио ништа. Очигледно има договор са Будимпештом", изјавио је Милановић, понављајући раније изнету оптужбу да српске власти организовано упућују мигранте ка Хрватској.

Милановић је рекао да је дужан да штити хрватски устав и да стога не може да дозволи да сви мигранти који прођу кроз Србију заврше у Хрватској.

Изјавио и да се о Вучићевом јучерашњем писму највишим функционерима ЕУ, у коме је србски премијер тражио да се спречи брутално кршење Споразума о стабилизацији и придруживању затварањем хрватске границе за камионски собраћај, на самиту уопште није било речи.

"То Вучићево писмо нико видео није", рекао је Милановић напуштајући самит у Бриселу.