Maђарска: Хвала Србији што није подлегла притисцима Хрватске

24-09-2015 12:02:20 | | / vostok.rs |


Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто захвалио се Србији што није подлегла притисцима и ултиматуму Хрватске, наводећи да је Мађарска упутила протестну ноту Хрватској, јер сматра да је непоштено што условљава Србију и да тражи од ње да избеглице шаље у Мађарску.

Он је приликом отварања фабрике „Тиса Аутомотиве“ у Сенти подсетио да је Мађарска до сада примила 230.000 избеглица, које је већином регистровала, те да се увек понашала по међународном праву и правилима.

Мађарска, додао је, недвосмислено има обавезу да подржи европске интеграционе процесе Србије и њен је интерес да Србија постане што пре чланица ЕУ, а Хрватској је поручио да своје предизборне кампање води на својој територији и не увлачи у њих Мађарску.

Србског колегу Ивицу Дачића обавестио је, каже, да је хрватска затворила прелазе, што проузрокује озбиљне тешкоће, констатујући да мигранциона криза изазива сада и економску штету.

„Не треба бити баба Ванга да би проценили колика ће бити штета од затварања граница. Зато сам у петак био у Београду како бисмо договорили да што пре отворимо прелазе. Било је узајамне спремности и добре воље и то је успело“, казао је Сијарто.

Он, наиме, тврди да треба избећи да се људима који желе легално да прелазе границе праве тешкоће само зато што постоје неки који желе илегално да прелазе државне међе.

„Држава је држава и зато што је у стању да штити своје границе. Постоје јасна правила у свим земљама како се прелазе границе. Немојте да настаје ситуација да трпе они који легално прелазе, а не илегалци“, поручио је Сијарто.