Захарова: Циљајући у Русију, Кијев пуца себи у главу

24-09-2015 09:36:06 | | / vostok.rs |


Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова критиковала је изјаве министра иностраних послова Украјине Павела Климкина о томе да је Русија наводно тренирала армију Садама Хусеина и терористичку организацију Исламска држава.

Климкин је оптужио Русију да је припремала борце Исламске државе и оценио да је немогуће ову терористичку организацију победити војним путем.

„Интересантно, а да ли Пентагон сматра да је Исламску државу немогуће победити војним путем? Зашто тако ’троловати‘ оне из чије се руке храниш? Деца се труде, агитују, лете тамо-вамо“, иронично је приметила Захарова наводећи да о немогућности насилног решавања проблема тероризма говори министар земље који годину и по дана води такозвану „антитерористичку операцију“.

Оповргавајући изјаве Климкина о наводном тренирању бораца Исламске државе, Захарова је нагласила да украјински министар погрешно поистовећује савремену руску армију и совјетске војнике у Ираку до 1990. године. Према њеним речима, сличне аналогије су не тако давно Кијев и Запад наводили у покушају да „све ослободиоце Аушвица упишу као Украјинце“. Захарова наводи да „војнике Садамове армије“ Русија није могла да тренира услед ембарга на испоруке војне технике и наоружања Ираку који је увео Савет безбедности Уједињених нација 1990. године, након чијег је укидања Садам Хусеин био ухапшен. „Зато је Украјина, према америчким (чуда ли) подацима, почела да се ’упознаје с ирачким менталитетом‘ много раније — 2000. године — одлуком противном санкцијама УН да Садаму Хусеину додели електронску обавештајну станицу ’колчуга‘“, пише Захарова.

Она је такође навела да је Русија много пута иступала против антиирачке кампање коју су предводиле САД, претпостављајући да ће после рушења ирачке државности представници војних снага земље ступити у одреде међународног тероризма. То се на крају и догодило.

„Нећу да кријем, прија када циљајући у Москву партнери пуцају себи у главу, а својим финансијерима у ногу. А због чега се глава једних нашла на нивоу ногу других — питање из категорије 18+“, закључила је Захарова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут