Самит: Милијарду евра за задржавање сиријских избеглица

24-09-2015 09:52:57 | | / vostok.rs |


Лидери Европске уније обавезали су се на рано јутрос завршеном самиту у Бриселу да ће издвојити још најмање милијарду евра за сиријске избеглице на Блиском истоку и ближе сарађивати ради заустављања прилива миграната у Европу.

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је после седмосатних разговора да је састанак био „заиста одличан, сигурно бољи него што је очекивано“.

Према његовим речима, на састанку су се чуле „суштинске и одлучне“ размене мишљења лидера Аустрије и Мађарске, чија заједничка граница је овог лета била нарушена хаотичном навалом миграната, али не и узајамне оптужбе које су претиле да поделе Шенгенску зону путовања без пасоша.

„Данашњи састанак и ова атмосфера су веома позитиван знак“, рекао је Туск, који је председавао састанку.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, коју су неки суседи са истока критиковали за изазивање прилива људи који покушавају да стигну у Немачку, изразила је задовољство самитом, рекавши да има осећај да постоји жеља за заједничким решавањем овог задатка.

„Знамо да проблем није решен донетом одлуком. Међутим, предузели смо један од многих неопходних корака“, казала је Меркелова.

Ројтерс наводи да је међу краткорочним мерама пре следећег редовног самита средином октобра понуда додатних најмање милијарду евра агенцији УН за избеглице УНХЦР, њеном Програму за храну и другим агенцијама, као и повећање финансирања за сиријске избеглице које се налазе у Турској, Јордану, Либану и другим земљама, како би се ублажили фактори који Сиријце покрећу на ризичан пут у Европу.

„То је близу места трагедије, где треба избеглице држати, дочекати и подржати“, рекао је француски председник Франсоа Оланд, поново позивајући на глобалну сарадњу богатијих земаља у неким од најнеопходнијих случајева.

Као део напора за сарадњом са Турском, која се са Европом налази „у дуготрајним односима љубави и мржње“ и која је прихватила приближно два милиона избеглица из Сирије, Туск и председник Европске комисије Жан Клод Јункер 5. октобра разговараће са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, наводи британска агенција.

На самиту је одређено да новембар буде рок за Грчку и Италију да имају регистрационе пунктове и да почне процес пресељења Сиријаца и других који ће вероватно добити избеглички статус у друге земље ЕУ и депортовање оних који се сматрају непожељним економским мигрантима.

„Мере које смо усагласили неће окончати кризу (…) Ноћас смо постигли сагласност да не можемо да наставимо даље као до сада. Без промене садашњег примера Шенгенска област постојаће само у теорији“, казао је Туск.