Штитари код Берана: Најбољи земљорадници у долини Лима

22-10-2013 10:31:53 | | Побједа/ mojenovosti.com |

Слику напуштених домова и запуштених имања у селима на сјеверном подручју Црне Горе пријатно ремете Штитари, који се на лијевој обали Лима, 14 километара испод Берана, уздижу обронцима ка источном дијелу Бјеласице.

Овдје нема, као у осталим селима, оронулих кућа. Већином су изграђене нове или старе камене модернизоване. Штитари су посебни и по томе што су обрађене готово све њиве, иако нијесу квалитетне као оне у равници. Сразмјерно броју житеља, ово село је, како тврде мјештани, са највише произвођача здраве хране не само у беранској општини, него цијелој долини Лима, што га чини једним од „најживљих“ у Црној Гори.
Ипак, око 70 нежења
Предсједник Мјесне заједнице Милован Шћекић каже да у Штитарима има око 80 домаћинстава са просјечно три-четири члана. Према попису, 220 је пунољетних, међу којима седамдесетак нежења од 25 до 75 година, док Основну школу „Владислав Рајко Кораћ“ похађају 43 ђака (са подручним одјељењима у Црвљевинама и Рујиштима), а некада је било око 300. С обзиром на вишедеценијску миграцију село – град, добро је што се школа и са толико ученика одржала. Охрабрује да је и исељавање знатно смањено. Тренутно у Штитарима живи 80 младих, међу којима око 30 повратника, попут мог брата Драгана, који се са породицом из Подгорице вратио и посветио пољопривреди. Снаха Рајка је „на одређено“ учитељица у Рујиштима, синовци Алекса и Чедо су основци, а већ добри радници у пољу – прича Милован Шћекић, који се поодавно „уписао“ међу рекордере у производњи поврћа.
Он набраја узорне сточаре и повртларе: Перо, Баћо, Вучета, Рајо, Драган, Ђоле, Вујо, Ранко и Мујо Шћекић, Милован, Мијан, Радоња, Слобо и Срећко Ћоровић, па Дробњаци… Свако домаћинство, иначе, држи по неколико крава, вели предсједник МЗ и тврди:
- Ми у Штитарима смо најпознатији по производњи хране од Бијелог Поља до Гусиња. Овдје је више обрађених имања, него у било ком селу“.
Међу угледнијим произвођачима, иако нијесу робни, у Штитарима сматрају и домаћинство Воја Дробњака, који се, након што је 1987. остао без посла у беранској Целулози, бави пољопривредом. Намјенским кредитом купио је мотокултиватор, реновирао шталу и формирао фарму четири-пет крава, о којој је бригу преузео син Милан, а недавно се из Подгорице вратио и млађи Лазар, коме је, како вели, дојадило да га као угоститеља „приватници за мизерну плату израбљују“, а сада би му добродошла кредитна подршка за набавку механизације… А док се они ожене, мајка Сена кућу држи и о бијелом мрсу брине. По њен сир купци кући долазе. Двије деценије га, како вели, није изнијела на пијацу. Помогне и кћерка Марина, која ради у Беранама, док је Мирна удата.
Са њима живи и Војов брат Вукашин, угледни учитељ у пензији. По завршетку школе у Бањалуци, учитељевао је у Ливну, Београду, Лубницама, Петњици и деценију пред пензионисање вратио се у завичај – прво у Рујишта, па у Штитаре.
Љетопис школе
Стари учитељ и сада радо наврати у школу, гдје са секретаром Радуном Шћекићем, који је овдје управо укњижио 40 година стажа, пребира по школском љетопису.
- Пошто турске власти нијесу дозвољавале рад школа, Штитарци су тајно описмењавали дјецу. Према предању, таква тајна школа отворена је 1870. у кући Шћепана Бубање, а прва државна у Штитарима основана је 25. октобра 1918, у кући Милије Ћоровића. Учитељ је био Вуксан Богавац… Након деценије и по рада у приватним кућама, 1933. је завршена школска зграда, од камена и покривена шиндром – подсјећа Дробњак.
А, Радун Шћекић указује на опадање броја ђака, посебно након изградње Фабрике целулозе, јер није било пута, па су радници преселили у Беране.
- Ја сам, иначе, из прве генерације осмогодишње школе. Док се, након пожара, обнављала зграда, три године смо ишли у Лозну. Газили Лим, а кад надође ишли 16 до 20 километара около, преко Скакавца или Брзаве. У ову школу преселили смо у прољеће 1962. Донијели смо столице од куће – прича Шћекић.
Источна Бјеласица
На школство Штитара поносан је и пензионисани наставник Чедо Шћекић, који је посветио развоју пољопривреде у овом крају и стим циљем оснивао удружење Еколошка кооператива Штитара, Бубања и Доњег Заостра.
- У склопу програма Меднем, који је финансирала влада Луксембурга, наравили смо, зграду, у којој је до 2007. био откуп млијека за „Зору“. Дневно је откупљивано три тоне, највише од свих центара у шест општина. За четири године Министарство пољопривреде је 17.000 еура додијелило удружењу, а ЦХФ трактор са комплетном ратарском опремом…
Прича се да немамо жита, а стручњаци кажу да би се на 30.000 хектара у Лимској долини могло произвести најмање сто тона. Коришћење запуштених њива допринијело би задржавању становништва. Просторним планом Бјеласице Влада није обрадила њене источне обронке, а то је најбогатији дио. Планере чекају Шишка, Којановац, Стрменице, Јабланово, Потрково, Плавац, Кофиљача, Алилача, Теферич, Чука, Фемићко-пријелошке рупе, Јаворова штит… на којима су изванредни услови за развој планинске пољопривреде и еко насеља. Овај дио Бјеласице је жила куцавица долине Лима – каже Шћекић, напомињући планове да се до Рујишта прошири пут и изграде водовод и етнолошко-туристичко насеље.
Изложба поврћа и рукотворина

Указујући на повољан географски положај села на свега 14 километара од Берана, са природним условима за сточарство и узгој континенталног воћа, жита и поврћа, као и асфалтираним путевима до сваког засеока и струјом и водом у свакој кући, Чедо Шћекић напомиње да је на велике могућности Штитара показала и недавна изложба пољопривредних производа, рукотворина и етно предмета у Рујиштима.
- Била је то својеврсна промоција аутохтоне производње. Изложени су млијечни производи, житарице, поврће, љекобиље, етно рукотворине, као и старине, које већ неколико година прикупљамо и формирали смо етно-кутак Полимља – објашњава Шћекић.
Висећи мост у обећањима виси
Да би скратили везу до главног пута, сада магистрале кроз Лозну, Штитарци су 1969. изградили први висећи мост, али га је након пет година срушила поплава. Други су подигли 1979. и кад је требало да га попатосе, Лим је срушио стопе. Од тада надлежни стално обећавају да ће мост обновити, али од тога још ништа. Једно вријеме смо Лим прелазили барком, а ево двије деценије ни ње нема, тако да идемо 15-20 километара около – прича Чедо Шћекић, најављујући да су мјештани принуђени да поново направе барку, јер немају новца за мост.