У Србији одржани Трећи Дани руског дечијег филма

24-09-2015 06:14:18 | | / vostok.rs |


Пет дана, 21 филм, изложба, креативна радионица, округли сто и концертни програм на отварању фестивала: по овоме ће се памтити Трећи Дани руског дечијег филма у Србији Бајке детињства.

У суботу, 19. септембра у Нишу је одржано затварање Трећих Дана руског дечијег филма. Пет дана су се у главном граду Јужне Србије приказивали најбољи филмови за децу и омладину, који су за последње две године снимљени у Русији.

У оквиру фестивала приказано је 15 анимираних, 2 играна и 4 документарна филма. Главни догађај је била велика премијера: организатори Дана руског дечијег филма у Србији су донели дугометражни анимирани филм Необично путовање Серафиме, који се сада са великим успехом приказује у биоскопима широм Русије.

Осим пројекција у Нишу, део фестивалског програма је посетио и оближње градове – Прокупље и Алексинац – који су са посебном топлином дочекали госте фестивала. Захваљујући активностима Руске Хуманитарне мисије у Србији, Дане руског дечијег филма посетила су и деца са Косова.

На затварању филмског фестивала приказан је краткометражни филм Гост, који су снимили србски ђаци, уз помоћ уметничких руководилаца Марије Сопове и Јурија Румјанцева (Дечији Социјални Филмски студио ). Слична иницијатива – креативна радионица – стварање филма се по први пут одржава у Србији. За неколико дана деца су се упознала са основама кинематографије, прошавши цео процес стварања филма, од писања сценарија до монтаже.

У оквиру Дана руског дечијег филма се такође одржао и округли сто, где се причало о учењу руског језика у Србији. Професорке из Ниша, Алексинца, Прокупља и околине Ниша су заједно са гостима из Москве разматрале актуелне проблеме руског језика на Балкану.

Директор фестивала Филип Кудрјашов је истакао, да се вредност фестивала не огледа само у пуним салама, него у самом еху Дана. Неколико филмова ће бити приказани на регионалној телевизији, а део програма ће се додатно приказивати у биоскопима. Осим тога, Музеј филма, који је у сарадњи са фестивалом одржао изложбу Дечија књижевност на екрану, предложио је да се следеће године прошири програм – приказивање ретроспективних дечијих филмова.

Следећи Дани руског дечијег филма Бајке детињства, у складу са традицијом шире своју географију и имају у плану да се одрже у Новом Саду, другом граду по величини у Србији.