САД блокирају увођење санкција ИД

25-09-2015 09:53:19 | | / vostok.rs |


САД блокирају предлог Русије да се радикална организација Исламска држава укључи у санкциони списак Савета безбедности УН у својству посебног фигуранта. Москва ће наставити да покреће ово питање, рекао је у директор департмана за питања нових изазова и претњи МИП-а Русије Иља Рогачев.

„Ни за кога није тајна да је ИД — самостална структура, која је, у неком смислу, супарник Ал Каиде“. Притом, у антитерористичком санкционом списку СБ УН она је означена као један од огранака „Ал Каиде у Ираку“. Ми смо већ предлагали да се ИД укључи у својству самосталне фигуре. Међутим, наши предлоге блокирају западне чланице СБ, пре свих САД, под различитим изговорима“, рекао је руски дипломата.

Према речима Рогачова, „они сматрају да је ИД — ’Ал Каида у Ираку‘ која је променила ’бренд‘, што је препородило ’Ал Каиду‘, те да ’Ал Каида у Ираку‘ више не постоји. Међутим, Москва има друге информације“.

„Сматрамо да Американци тако говоре само због једне околности: у жељи да се покаже да овај списак снаге ИД, њене садашње успехе никако нису везане за то што су западњаци, пре свих САД, веома неразборито помагали опозицију Владе Башара ел Асада, значајни ресурси су пали у руке екстремиста. Тај број је политички срачуната позиција која нема скоро ништа заједничко са антитерористичким мерама. Зато ћемо покренути ово питање и наставићемо да га пратимо“, нагласио је Рогачов.