Николић: Србија трпи, али неће мењати политику

25-09-2015 10:32:46 | | / vostok.rs |


Србија трпи због политике солидарности коју води, али ту политику неће променити, изјавио је председник Србије Томислав Николић.

„Премијер Хрватске је рекао да ће Србија имати већу штету од Хрватске због затварања границе. Да ли је важно да ли је штета мања или већа? Штете не сме да буде“, констатовао је Николић у разговору са председником Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сумом Чакрабартијем.

Председник је, како је пренео његов биро за сарадњу с медијима, пружио уверавање да је Србија искрено посвећена евроинтеграцијама и изразио очекивање да ће прва поглавља бити отворена до краја године.

Околности су, додао је, веома тешке, и сада је Србија поново суочена са кризом због затварања границе са Хрватском.

Председник ЕБРД Чакрабарти похвалио је и поздравио конструктиван приступ Србије у решавању мигрантске кризе и истанчан осећај за проблеме са којима се суочавају мигранти.

„Ми смо веома забринути због растућих тензија и било би веома лоше да се поквари постигнута регионална сарадња“, нагласио је Чакрабарти и додао да верује у дијалог.

Затварање граница и тензије ће имати негативне последице на економије региона, додао је. Он је похвалио огроман напредак Србије у спровођењу реформи и нагласио да је свестан колико је било тешко спровести неопходне мере.

„Економија Србије се опоравила, донели сте нове законе, у току је приватизација и имате разлога да будете задовољни“, рекао је Чакрабарти.

ЕБРД је спремна да инвестиције подигне на већи ниво, нарочито у области приватизације, нагласио је Чакрабарти.